AKTUELNO

Brutalno ubistvo tročlane porodice Đokić iz Aleksinca danima je u fokusu javnosti. Nakon nestanka obavijenog velom misterije, tela troje članova ove porodice pronađena su spaljena nakon ubistva, kao i njihovo vozilo.

Dr Oliver Stojković, rukovodilac DNK laboratorije Instituta za sudsku medicinu objasnio je za TV Vesti pod kojim uslovima bi u spaljenom automobilu mogli biti pronađeni DNK tragovi ubica.

Foto: TV Vesti Printscreen

- Najpre moramo da se zapitamo da li su ostali tragovi koji bi mogli da pomognu identifikaciji tela, imajući u vidu da su tela spaljena, prvo se tokom obdukcije identifikuju leševi. Nakon toga će policija pokušati da u kolima pronađe one delove vozila koji nisu bili zahvaćeni vatrom ili kojima je dejstvo te toplote bilo manje. Na tim mestima postoji teorijska, a možda i praktična mogućnost da se pronađu očuvani biološki tragovi u meri podobnoj za sprovođenje analize - naveo je Stojković.

Kako je objasnio, biološki tragovi koji se pronađju na mestu zločina moraju biti obilni, otisak prsta nije takav.

Foto: TV Pink Printscreen

Tragovi pljuvačke, krvi i dlaka su tragovi koji i sadrže nakon dejstva toplote potencijalo dovoljnu količinu biološkog materjala. Prilikom spaljivanja razvija se temperatura od 300 do 1.000 stepeni. Molekuli DNK opstaju do 130 stepeni molekuli tokom 10 minuta i nakon toga se raspadaju. Pre svega se traže tragovi krvi od učinioca, kontaktni tragovi, perut sa poglavine, ruku... - objasnio je Stojković.

Foto: D.K./Informer

Prema njegovim rečima, različiti spoljašnji faktori fizički i hemijski, zatim biološki bakterije, plesni otežavaju pronalaženje biološkog materijala.

Kako je naveo voda, na primer, može da razlaži tragove, pa samim tim i genetički materijal.

- Svaka obrada lica mesta je trka sa vremenom, da se spreči dodatno uništavanje tragova - rekao je Stojković.

Tela porodice Đokić pronađena su prekjuče, a nestali su 26. septembra.Ubijeni su, Goran (57), njegova supruga Gordana (56) i njihova ćerka Lidija (25), sve troje iz Aleksinca.

#Ubica

#porodica Đokić