AKTUELNO

Harald Kopic, 56-godišnji austrijski državljanin osumnjičen za ubistvo svoje troje dece, proteklog vikenda u zagrebačkim Mlinovima, danas je bio na prvom ispitivanju u sedištu Kriminalističke policije.

- Na saslušanju nije iznosio obranu, branio se ćutanjem, rekao je samo svoje lične podatke. Psihički je stabilno, iako se može reći da je zapravo promjenjivo stabilno - rekao je advokat Marko Ivica koji je Haraldu doodeljen po službenoj dužnosti.- Sledeći na potezu, nakon što Kopic dođe prvo u pritvor, je sudsko-medicinski veštak kako bi se utvrdilo u kakvom se stanju bio u trenutku izvršenja krivičnog dela.
Rekao da mu je žao što je još živ
Tokom boravka u KBC-u „Sestre milosrdnice“ pokunjeno je rekao medicinskom osoblju da mu je "žao što je još živ jer i dalje ne vidi izlaz iz problema u kojima se našao i koji se samo gomilaju pa je zato popio na desetine tableta". Upravo zbog toga su još jednom odlučili preispitati njegovo psihičko stanje, ali dežurni tim lekara, koji ga je pregledao i razgovarao s njim, zaključio je da je Kopic u dobrom stanju i sposoban da prati dalji tok kriminalističke istrage.Sve je krenulo od strašne poruke 11 minuta posle ponoći, koju je Kopic objavio na Fejsbuku, najavljujući samoubistvo.
To je javljeno policiji koja se uputila ka njegovom stanu i zatekla jeziv prizor - mrtvu decu i razbacane stvar. Kopicu je život spasen u poslednji čas, jer su ga u toaletu zatekli malaksalog od tableta kojih se nagutao nakon čega je vozilom Hitne pomoći prevezen u bolnicu.

Foto: Facebook.com/Harald Kopitz

Većina ljudi koji su s Kopicom imali prijateljski ili poslovni odnos su ostali bez teksta kad su doznali za monstruozan čin. Nekoliko njih rekli su da su ga deca obožavala i da su rado provodila vreme s njim, da je za njih bio tata Superman koji im je posvećivao puno vreme dok su boravila kod njega.

- Zbogom svima. Napuštam vas jer ne mogu više. LJubav mog života ostavila me jer je moja bivša žena bila vrlo loša prema njoj, ali i jer nemam više novca. Sve što sam pokušavao da radim poslednjih godinu i po nije uspevalo. Čak ni moja braća iz masonske lože nisu htela da mi pomognu, na kraju nisu ni odgovarali na moje telefonske pozive. Samo moji najbolji prijatelji i moj brat su mi pomagali koliko su mogli. Ali sad, sad je kraj! Zato zbogom – napisao je.

Policija zatekla mrtvu decu i razbacane stvari

Zbog ubistva četvorogodišnjeg sinčića i sedmogodišnjih blizanaca, kojima je prvo dao tablete a potom ih i gušio, preti mu do 50 godina zatvora.

- Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu je ispitalo Kopica. Radi se o austrijskom državljaninu koji je koristio svoje zakonsko pravo neiznošenja obrane. Doneli smo rešenje o sprovođenju istrage zbog tri krivična dela: teškog ubistva na podmukao način i na štetu osobe koje su posebno ranjive s obzirom na godine. Sutra ćemo podneti predlog za određivanje istražnog zatvora - rekla je državni tužilac Albina Tisanić.