AKTUELNO

Trojici državljana Srbije optuženih za učešće u ubistvu američkog državljanina u tuči na Zakintosu odobreno je da se uz kauciju brane sa slobode i oni će danas čarter letom vratiti u Beograd, preneo je RTS. Sud im je odredio kauciju od po 5.000 evra.

Oni su privedeni u policijsku upravu na Zakintosu 8. jula pod sumnjom da su učestvovali u ubistvu američkog studenta Bakarija Hendersona (23) u klubu "Bar kod" u mestu Laganas. Optuženi su za nanošenje teških telesnih povreda.

Jedan od ukupno devet osumnjičenih za prebijanje na smrt američkog turiste na grčkom ostrvu Zakintos prošlog petka Dušan Ranković, danas će dati iskaz istražnom sudiji, rekla je juče Tanjugu njegov branilac Zora Dobričanin Nikodinović.

Preostaloj petorici uhapšenih, među kojima je jedan Grk, jedan Srbin iz Bosne s britanskim pasošem i trojica srpskih državljana, određen je pritvor do 18 meseci.

Oni će biti prebačeni u zatvor, u mestu Avlona, pedesetak kilometara severno od Atine.

Kako je sinoć prenela komercijalna TV stanica Antena, razjašnjeno je da nije bilo nacionalističkih niti rasističkih motiva za ubistvo.

Takođe je objavljeno da bi istražni sudija za neke od uhapšenih mogao da državnom tužiocu predloži i najtežu kaznu koju poznaje grčko pravosuđe - doživotnu robiju, jer je zločin okvalifikovan i kao planirano tj. organizovano ubistvo.

Ukupno devet osoba je uhapšeno zbog učestvovanja u tuči na Zakintosu u kojoj je ubijen američki državljanin, od čega su sedam osumnjičenih državljani Srbije.

Sumnja se da je najmanje 15 osoba zadalo udarce nesrećnom mladiću od kojih su nekoliko udarca bila fatalna.

Medijske spekulacije o navodnom izručenju srpskih državljana američkom pravosuđu su bez osnova, jer će se njima suditi po grčkim zakonima.

#Ubistvo

#Zakintos

'