AKTUELNO

Carinici su rano jutros na prelazu Horgoš sprečili krijumčarenje dva jevanđelja iz 17. i 18. veka, saopštila je Uprava carine.

Krijumčarenje je sprečeno oko dva časa posle ponoći, u saradnji sa graničnom policijom, tokom izlazne kontrole na graničnom prelazu Horgoš.

Vredno kulturno blago pokušao je da prokrijumčari 47-godišnji grčki državljanin, koji kao kuvar radi u Beču, gde se i uputio.

Putnik se nalazio u autobusu koji je iz Bugarske prevozio putnike ka prestonici Austrije i u susretu sa carinicima na prelazu Horgošs niko od putnika i osoblja autobusa nije ništa prijavio carinskoj kontroli.

Pročitajte još: ZAPLENA NA HORGOŠU: U automobilu pronađeno skoro OSAM KILOGRAMA marihuane

Carinici su, međutim, tokom detaljne kontrole prtljaga, u torbi tog putnika pronašli dve knjige jevanđelja i to iz 1671. godine i iz 1780. godine.

Putnik je izjavio da je knjige poneo u Beč gde inače radi i da nije znao da treba da ih prijavi pri ulasku u Srbiju kako bi uopšte mogao da ih iznese.

Foto: Tanjug

Važno je napomenuti da u slučajevima kada putnici sa sobom nose umetnička dela ili dela od kulturnog značaja, za to moraju posedovati adekvatnu dozvolu izdatu od nadležnog organa zemlje iz koje se delo iznosi.

Zbog specifičnosti slučaja, autentičnost i vrednost knjiga biće utvrđena tek nakon stručne ekspertize.

#Krijumčarenje

#kultura

'