AKTUELNO

Crnogorska policija u noći 24. avgusta izvela je opsežnu akciju u Baru, Podgorici i Zeti protiv organizovanog kriminala u cilju suzbijanja nelegalne trgovine narkoticima.

Akcija je izvedena uz saradnju Uprave prihoda i Carine Crne Gore, i tada je među bananama zaplenjena droga, kokain velike čistoće. Droga je bila spakovana u 1.400 paketa od po kilogram, a na njima je bila napisana samo jedna reč - COVID.

Naime, kontejner s bananama u kojem se nalazila tona i po kokaina, vredna oko stotinu miliona evra, u barsku luku pod zastavom Libije stigao je u gluvo doba noći brodom MSC Charlote, pišu Novosti.

Ovo manje plovilo, tzv. fider-brod, koji iz italijanske luke Đoja Tauto preuzima kontejnere pristigle s dalekih destinacija i razvozi ih Jadranskim i Egejskim morem, prethodno je bio usidren u slovenačkoj luci Kopar.

Budimir Krstović, zvani Buda Banana, u čijem magacinu je zaplenjena droga, decenijama je u poslu uvoza južnog voća. Njegova firma San Francisco, koja je poslovala u Crnoj Gori, od 2019. godine je u stečaju. Navodno je povezan sa firmom Fruit World, koja je registrovana u Novoj Pazovi, a kao osnovna delatnost navodi se trgovina voćem i povrćem. U Zeti se u subotu moglo čuti da je do maja 2015. vlasnik te firme bila Zorica Krstović, a zakonski zastupnik upravo Budimir Krstović, pišu Novosti.

- Biznis s uvozom voća on je razvio još tokom devedesetih godina, a 2001. godine njegov brat Dušan otet je ispred novosadskog hotela "Džet-set", a kidnaperi su tražili otkup od 3,5 miliona tadašnjih nemačkih maraka. Otmičari su uhapšeni, a Dušan je oslobođen nakon što je četiri dana proveo vezan - podsećaju upućeni u poslove Krstovića.

Foto: UPRAVA POLICIJE CG / UPRAVA CARINE

Inače, kako kažu u Zeti, Budimir i Marina Krstović su i državljani Srbije, gde se, takođe njihove firme bave uvozom južnog voća.

U "biografiji" Krstovića zapisano je da je Budimirov bratanac Igor prošle godine u vatrenom okršaju ranjen u Zeti. Zbog teških povreda prebačen je u bolnicu u Hanoveru, gde ga je čuvalo jako policijsko obezbeđenje, da bi potom lečenje nastavio u Turskoj. Njegovo ranjavanje dovodilo se u vezu sa ratom "škaljaraca" i "kavčana". Navodno je bio blizak ovim drugima, navode Novosti.

Luka Bar decenijama slovi za jedno od ključnih mesta na Jadranu za distribuciju kokaina. Pre ove zaplene, poslednji pad većeg "tovara" zbio se 4. juna 2014. - 250 tona "koke". Droga je tada stigla iz Brazila u džakovima kafe! Pre tri godine, takođe u kontejneru sa bananama pronađena su 32 pakovanja kokaina, baš kao i godinu dana kasnije.

U poslednje vreme crnogorska policija otkrila je nekoliko plantaža marihuane u Crnoj Gori, počev od Cetinja, Podgorice, Nikšića, Plužina... Na plantažama je bilo nekoliko hiljada stabljika i sve su oduzete vlasnicima protiv kojih su podnete krivične prijave zbog neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga.

Za sutra zakazana konferencija za novinare

Portparol Uprave policije Crne Gore Lepa Medenica saopštila je da je zaplenjeno tačno 1.400 kilograma kokaina i da je protiv Krstovića podneta krivična prijava zbog krivičnog dela "neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga".

Za sutra je najavljeno i obraćanje medijima, a javnosti će se obratiti predsednik Vlade Zdravko Krivokapić, potpredsednik Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović. Konferenciji će takođe prisustvovati direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v. d. direktora Uprave prihoda i carina mr Aleksandar Damjanović.

#Droga

#banane