AKTUELNO

Ovo su poslednje reči koje je uspela da izusti Milijana Radovanović (31) iz Vlasotinaca suprugu Darku pre nego što je umrla. Bila je u osmom mesecu trudnoće. Iza sebe je ostavila supruga Darka i dve maloletne ćerke.

Milijani Radovanović srce je stalo tog 19. avgusta nekoliko sati pre ponoći, nakon dvadesetak dana borbe sa kovidom u kruševačkoj bolnici.

Prema Darkovim rečima, Milijana je imala blage simptome kovida koji su se ispoljili 31. jula. Testirala se, i kada su saznali da je pozitivna, uputili su se u bolnicu. Razlog je bio njena trudnoća.

- Nije tačno da je primljena u teškom stanju. S vremenom se njena klinička slika pogoršala. Pre nego što je umrla, ponovo je bila testirana i nije bila pozitivna na kovid - tvrdi Darko.

On smatra da korona ne bi odnela njegovu ženu Milijanu i nerođeno dete “da su lekari na vreme reagovali kako je trebalo”.

- Predosetila je moja Milijana da sa bebom i njom nešto nije u redu. Nekoliko dana pred smrt rekla mi je da bebu ne oseća. Nema pokreta... Pregledali su je lekari i saopštili da je “tačno da se beba muči i da ne dobija dovoljno kiseonika”. Mislim da je beba već bila mrtva, a da nisu smeli da joj saopšte - priča Darko za "Blic" dok su pored njega dve ćerke od sedam i pet godina.

Znaju da su izgubile mamu. Darko im je ispričao šta se dogodilo, ali su još male da bi razumele. I dalje je traže i čekaju da im se vrati.

- Nisu joj dali šansu. Ni njoj, ni bebi, koja je u bolnici već ušla u osmi mesec. Pustili su je da se sa mrtvom bebom u stomaku bori za život, a u toj borbi nije imala nikakve šanse - tvrdi Darko.

Inače, porodica Radovanović se pre nekoliko godina preselila u Vlasotince iz sela Gracka, u opštini Crna Trava. Darko radi u Vojsci Srbije. Završio je podoficirsku školu.

- Preselio sam se zbog njih. Ja sam zbog posla često odsutan od kuće, ali sam hteo da deci i njoj bude lakše. Blizu nam je i vrtić, a starija devojčica sada polazi u prvi razred - priča Darko.

Prema Darkovim rečima, njegova supruga nije imala ozbiljnu kliničku sliku kada je iz leskovačke Opšte bolnice poslata za Kruševac. Kaže da je sve počelo 31. jula kada je nesrećna žena dobila blagu temperaturu, potom i kašalj. Javila se lekaru, a na testu se ispostavilo da je kovid pozitivna. Rezultati analize krvi bili su zadovoljavajući, ali je zbog trudnoće istog dana transportovana u Kruševac.

- Tamo u početku nije bila ni na kiseoniku. Osećala se dobro. Pratilo se njeno stanje koje je posle nekoliko dana počelo da se komplikuje, pa je priključena na kiseonik, a doza joj je povećavana do maksimalne. Oko 10. avgusta usledilo je nekoliko dana kada se osećala bolje, ali joj se posle toga pojavio otok na nogama, a žalila se i na gušenje. Posle dve nedelje od hospitalizacije ponovo je dobila povišenu temperaturu - prepričava Darko svaki trenutak Milijanine borbe.

Autor: