AKTUELNO

Doktori nisu uspeli da je spasu, a primljena je kao hitan slučaj, naveo je izvor.

Porodilja Ivana K. (32) i njena beba Vera, stara tri dana, iz Niša umrle su pre nekoliko dana, posle porođaja u GAK Višegradska.

Kako navode mediji, majka je preminula u Kliničkom centru Srbije, dok je beba izdahnula u Institutu za neonatologiju.

Tragično preminule majka i beba, sahranjene su na niškom Novom groblju 5. jula, a na Fejsbuku je oformljena i grupa Pravda za Ivanu i Veru na kojoj su, pored ostalog, objavljene i sumnje da je tragični događaj posledica neadekvatnog lečenja.

- U sedmom mesecu trudnoće 21. juna primljena je u Klinički centar u Nišu. Imala je bolove u trbuhu, visok pritisak i povraćala je. Odmah joj je urađena kompletna dijagnostika, analize i ultrazvučni pregledi i data joj je terpija. Pregledali su je kardiolog, gastroenetrolog... Posle opsežnih analiza, postavljena je sumnja na takozvani “bud chiarry” sindrom, jako teško stanje koje karakteriše tromboza ili začepljenje vena u jetri. Kada se javi u trudnoći, izaziva teške komplikacije a plod pati. Tokom dijagnostike utvrđen je i takozvani slabiji rast bebe, odnosno bila je na donjoj granici za tu nedelju trudnoće - navodi izvor.

Foto: Beta

Prema njegovim rečima, Ivana je 25. juna transportovana u GAK Višegradska.

- Tamo je primljena ikao hitan slučaj, u izuzetno teškom stanju, životno ugrožena. Konstatovan je poremećaj u radu jetre i bubrega. Postavljena su sumnje na takozvane “hellp” i “bud chiarry” sindrom, sa zastojem u rastu ploda. Na dobro reagovala na datu terapiju i njeno stanje se i dalje pogoršavalo. Lekari su odlučili da se uradi hitan carski rez. Rođena je devojčica, težine oko 800 grama. Bila je u teškom stanju i odmah transportovana u Institut za neonatologiju.

On dodaje da je kod majke posle carskog reza došlo do daljeg pogoršanja funkcije jetre i bubrega.

- Ivanu su pokušavali da spasu lekari svih neophodnih specijalnosti - od hematologa do anesteziologa iz Kliničkog centra Srbije, ali njeno stanje se komplikovalo. Kod nje je potom ustanovljen poremećaj u zgrušavanju krvi. Takođe, Ivani su urađene i dve operacije, ali i pored toga nisu uspeli da je spasu - navodi izvor.

#Beograd

#Niš

#Tragedija

'