AKTUELNO

Uhapšeni kolekcionar Slobodan Gajin (76) iz Švajcarske, koji se sumnjiči da je pokušao da preproda sliku “Blagoveštenski sabor” vrednu oko 600.000 evra u istrazi je tvrdio da “nije znao da je slika ukradena”. Ono što se od njega očekuje jeste da do detalja otkrije kako je tako vredna umetnina završila u njegovom stanu u Cirihu.

U ovom trenutku još je neizvesno gde će Gajinu biti suđeno s obzirom da ima dvojno državljanstvo - srpski i švajcarsko.

- Očekujemo da pred sudom Gajin odgovori na ključna pitanja kako bi u potpunosti razotkrili enigmu dugu tri decenije - ko je iz dvorca Dunđerski te 1993. godine izneo sliku koja je za našu zemlju od izuzetnog značaja i kako je ona završila u njegovom stanu, ko mu je poklonio ili prodao kao i to koji su mu razlozi prodaje. Gotovo je nezamislivo da dugogodišnji poznavalac umetnina nije znao da poseduje tako vredno delo - objašnjava naš sagovornik.

U akciji pronalaženja slike Vlaha Bukovca “Blagoveštenski sabor”, ukradene još 1993. iz depadansa Muzeja Vojvodine, u Čelarevu, Ministarstvo kulture i informisanja je aktivno učestvovalo sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala MUP - izjavila je u ponedeljak za medije potpredsednica Vlade i ministarka Maja Gojković.

Prema njenim rečima, za ovim delom nije bilo ozbiljnije potrage do pre šest-sedam meseci, kada su inspektori SBPOK u saradnji sa Ministarstvom i Muzejom uspeli da ga lociraju u Cirihu, a švajcarska policija pomogla u hapšenju.

- Slika se nalazi u Cirihu, gde se i odvijala čitava akcija sprečavanja njene prodaje u stanu jednog od dilera umetničkih dela - potvrdila je Gojkovićeva, dodajući da su dileri obilazili galerije u Novom Sadu i nudili sliku.

Čitava akcija, kako je rekla, držana je u tajnosti, “jer je reč o izuzetno veštim ljudima koji dugi niz godina trguju umetninama”.

Inače, u petak je sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, Posebno odeljenje za organizovani kriminal, nakon saslušanja osumnjičenih D.M, N.D i R.D doneo rešenje kojim im je odredio pritvor u trajanju do 30 dana i to usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke.

Osumnjičenima D.M, N.D i R.D se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i krivičnog dela prikrivanja.

Sliku “Blagoveštanski sabor” naslikao je Vlaho Bukovac, a ovo delo je zagrebački trgovac Petar Nikolić umnožio kao litografiju i prodavao. Blagoveštenski sabor je bio sabor Srba u Austrijskom carstvu koji je održan 2. aprila 1861. na dan crkvenog praznika Blagoveštenje i okupio je najuglednije predstavnike Srba iz Ugarske.

Autor: