AKTUELNO

Veliki srpski patriota, Dragoslav Radevski (65) iz Niša, jedan od poslednjih branilaca Knina u ratom zahvaćenoj Hrvatskoj, dobrovoljac svih ratova od 1991. do 1999. godine tragično je okončao život kada je sinoć oko 20 sati njegovu kuću u selu Trupale, zahvatio požar, a on je živ izgoreo u vatrenoj stihiji.

Kako meštani Trupala kažu čula se i ekplozija pa se sumnja da je vatra zahvatila plinsku bocu koja se sva nagorela nalazi nu dvorištu. Košije i rođaci u ovom selu kažu da je bio dobar čovek, nije bio incidentan, ali je doživeo onaj niz razočaranja devedesetih godina prošlog veka.

Dragoslav je bio radnik Elektronske industrije oko 25 godina kada je izgubio posao. S prvim danima rata u Hrvatskoj odmah se sam prijavio da brani Srbiju. I tada i kasnije je prošao ratište uzduž i popreko, ali srce mu je ostalo u Kninu. Svaku godišnjicu pada Krajne odnosno Knina teško je preživljavao jer je spasavao tada što se spasti može. On je bio artiljerac, a ja tenkista. Zato smo umeli i da popijemo po neku. Sve loše što se dogodilo u ovoj zemlji preko naših leđa se lomilo - priča njegov prijatelj Saša Đorđević, sabrat i komšija koji je ratovao za Vukovar u Hrvatskoj i koji ga je poslednji put i video pre užasne smrti.

On nam kaže jednu činjenicu da u Ulici Knjaza Miloša u Trupalu gde se nalazi i kuća poginulog ratnika postoji šestorica tenkista od kojih se svako razočarao u događaje koji su usledili nakon gubitka srpskih teritorija u ratovima.

- Pričaju da se od cigarete zapalio... Ja sam bio kod njega oko 19.30 pa sam otišao. I sumnjam da je varnica od ventilatora izazvala požar - priča Saša.

Stanoja Ristić, prvi komšija i rođak navodi da je "Dragoslav nekada bio gospodin".

Njegov patriotizam zaista ne dolazi u pitanje. On je bio gospodin koji je samo razočaran bio u sve. Ostavio je dve divne ćerke koje žive u Nišu. Ranije je mnogo pio, a onda je počeo da se leči, pio je lekove i počeo je ponovo da pije od pre nekoliko dana (4. avgust - pad Knina). Sve ga je to razjedalo. Zanimljivo je da je nekada davno stalno učestvovao u nekadašnjim radnim akcijama. Toliko se istakao po vrednoći da je bio neki predvodnik i sakupljao je priznanja sa svih pruga, puteva i slično što se tada pravilo - priča njegov prvi komšija i rođak Stanoja Ristić.

Muzičar Aleksandar Stanković kaže da se vatra razbuktala od pet do sedam minuta i da vatrogasci nisu imali šanse da išta spasu.

- Uletela je jedna komšinica u kuću dok sam gledao utakmicu i počela da traži pomoć jer gori kuća. Nismo uspeli ništa da uradimo. Za pet do sedam minuta sve je izgorelo - kaže on.

Meštani Trupala su bili vrlo uznemireni sinoć i to toliko da neki od njih nisu spavali cele noći jer im je dragi komšija poginuo.