AKTUELNO

Carinici su 8. avgusta 2021. godine na aerodromu ''Nikola Tesla'', otkrili i zaplenili neprijavljenu firmiranu robu i luksuzne satove čija ukupna vrednost dostiže iznos od 45.000 dolara.

Letom iz Amsterdama, koji je na beogradski aerodrom sleteo u nedelju u 12 časova, pristigao je i par koji je zajedno putovao: 26-godišnja devojka iz Lebana i 25-godišnji mladić iz Niša.

Foto: Foto/Uprava carina

Pri kontroli njihovog prtljaga pokazalo se da i jedno i drugo u prtljagu nose vredne stvari koje nisu prijavili za carinjenje.

Odmah po preuzimanju prtljaga sa karusela, oboje su se uputili ka zelenom kontrolnom prolazu predviđenom za putnike koji nemaju ništa da prijave carinskoj kontroli.

Foto: Foto/Uprava carina

Međutim, to što se putnik uputi ka zelenom prolazu ne znači da neće biti pregledan. Naprotiv, baš tu se nalazi skener na kome se pregleda prtljag putnika izdvojenih za kontrolu. Upravo to se dogodilo i njima. Na skeneru se prvo, prilikom pregleda devojčinog prtljaga, ukazala prazna kutija od sata, koji je putnica nosila na ruci.

Foto: Foto/Uprava carina

Reč je o ženskom satu marke ''Rolex datejust 31mm 18ky'' čija je vrednost procenjena na 19.000 dolara.

Potom je usledio i detaljan pregled prtljaga u kome je otkriveno 4 (četiri) ženske tašne marke ''Louis Vuitton'' ukupne vrednosti gotovo 9.500 dolara, kao i dva para patika marki ''Valentino'' i ''Versace'' čija je vrednost procenjena na oko 800 dolara po paru.

Foto: Foto/Uprava carina

Putnica koja je u ličnom prtljagu u zemlju unosila robu vrednu preko 30.000 dolara je izjavila da nije znala da treba da je prijavi, iako je poznato da državljani Srbije imaju pravo u zemlju da unesu robu u vrednosti do 100 evra bez plaćanja uvoznih dažbina.

Slično se dogodilo i kada je na red za kontrolu došao 25-godišnji putnik iz Niša, u čijem prtljagu je skener detektovao čak tri kutije različitih satova, dok su sami satovi pronađeni u rancu koji je putnik nosio kao ručni prtljag.

Foto: Foto/Uprava carina

Reč je o satovima čija je ukupna vrednost procenjena na preko 23.000 dolara: ''Rolex gmt-master II'' čija je vrednost gotovo 11.000 dolara, ''Jacob&Co'' od preko 9.000 dolara i ''TagHeuer'' od oko 3.500 dolara.

Foto: Foto/Uprava carina

I ovaj putnik je rekao da nije znao da treba da prijavi robu pri ulasku u zemlju, kao i da je satove nosio u rancu umesto u originalnim kutijama zbog bezbednosti.

Autor: M. Mijatović