AKTUELNO

Optužnica protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i 28 pripadnika njihove kriminalne grupe prepuna je surovih detalja o mučkom ubistvu petorice mladića.

Pored toga okrivljeni Bojan Hrvatin u svom iskazu, koji se citira u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, navodi da je grupa odgovorna i za još najmanje tri ubistva - između ostalog i za likvidaciju Ljubomira Markovića Kiću.

Za monstruozne likvidacije Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića, Milana Ljepoje, Lazara Vukićevića i Aleksandra Gligorijevića Pukija optuženo je ukupno 11 članova i to u saizvršilaštvu. Tužilac navodi da su krivična dela činili u Ritopeku u posebnoj prostoriji koju su nazvali "klanica". U njoj su instalirali industrijsku mašinu za mlevenje mesa kojom su mleli tela ubijenih.

U toj prostoriji su pod i zidove prekrili najlonom, a nakon ubistava su sve čistili hemijskim sredstvima kako bi sprali dokaze odnosno biološke tragove, navodi se u ovom tužilačkom aktu. Većina detalja iz optužnice je na neki način poznata javnosti osim surovog umorstva Lazara Vukićevića.

Jezive detalje, koji su zabeleženi i mobilnim telefonima, a te fotografije potom slate preko "Skaj" aplikacije, opisao je i optuženi Hrvatin koji je učestvovao direktno u četiri ubistva. Hrvatin je naveo da su 14. oktobra prošle godine, navodno posle saznanja da Vukićević prati Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, odlučili da ga ubiju. Od svojih saradnika Belivuk i Miljković su tražili da prema mladom Vračarcu budu "posebno surovi". Poslata je i poruka preko "Skaja":

- Neka pati najviše!

Vukićevića su namamili preko kriptovane poruke uz reči da je Belivuk otet i da ga treba likvidirati. Pošto su ga namamili u kuću u Ritopeku, Srđan Lalić, kako se navodi u optužnici, vrelom peglom mu je prelazio preko tela.

Okrivljeni Vlada Draganić, Miloš Budimir i Nemanja Đurić, kako se sumnja, stavili su mu svi zajedno gumeno crevo u usta, pustili vodu i ugušili ga, odnosno udavili. Njima se sutradan pridružio i Hrvatin koji im je navodno pomagao u uklanjanju delova tela i bacanju u Dunav.

Nijesmo ni u Meksiku viđali

Miljković, prema tvrdnjama Hrvatina, imam je u telefonu imao veliku kolekciju fotografija izmasakriranih ljudi, ali nisu u pitanju bile samo njihove žrtve:

Foto: TV Pink Printscreen

- Voleo je da (slike) drži u telefonu, ne znam iz kog razloga, ali je voleo i imao je pun telefon tih slika - i onoga što mi nismo radili. Imao je slike koje su uradili kontra pa su slali nama. Trup ceo sa odsečenom glavom. Tu konkretnu sliku mi je pokazao i rekao da to nismo mi uradili već "škaljarci".

Miljković je navodno govorio da su mu iz Crne Gore stizale poruke:

- Ovo nijesmo ni u Meksiko viđali što vi činite tu.

Prvo ubistvo, kako se navodi u optužnici, ova grupa je počinila 16. juna 2020. Tada su namamili i likvidirali Aleksandra Gligorijevića Pukija. Navodno, Belivuk je posumnjao da ovaj navijač Partizana hoće da ga ubije snajperskom puškom. Namamili su ga pričom o kupovini povoljne droge pa se u Beton hali sastao sa Markom Budimirom koji ga je po zadatku Belivuka dovezao u Ritopek.

Tamo su bili Belivuk, Draganić, Nikola Spasojević, Nebojša Janković, Lalić i Miloš Budimir. Ubili su ga i delove tela bacili u Dunav. Stvari su potom polili benzinom i spalili.

Prema navodima Tužilaštva, 3. avgusta 2020. Belivuk, Miljković, Miloš Budimir, Janković, Nemanja Đurić, Lalić, Spasojević, Dejan Tešić, Hrvatin i Draganić ubili su Gorana Veličkovića. Prethodno su ga namamili u Višegradsku ulicu pričom oko navodne kupovine oružja.

Lazović pustio Belivuka u Crnu Goru

Belivuku je zabranu ulaska u Crnu Goru "skinuo" sin bivšeg šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori Zorana Lazovića, Petar, zaposlen u Agenciji za nacionalnu bezbednost (ANB), preneli su u petak pojedini mediji.

Zabrana ulaska u Crnu Goru mu je skinuta početkom 2020. godine, a on je novonastalu situaciju iskoristio da poseti Radoja Zvicera za kojim tragaju srpska i crnogorska policija još od hapšenja Belivuka u februaru.

U aktu tužilaštva se navodi da su ga mučili, tukli, čupali mu nokte, jer je navodno želeo da ubije Miljkovića i Belivuka. Zatim ga je, kako se sumnja, Miljković sekirom udario u glavu i odsekao je. Na izmasakriranom telu napisali su "Korać p***a" i te fotografije slali su kontakt brojevima Veličkovića, uključujući i samog Filipa Koraća, a međusobno delili uz poruku: "Vidi, lutko, Meksiko usred Beograda". Potom su ga samleli i bacili u Dunav.

Na sastanak smrti, 10. novembra prošle godine, navodi se u optužnici, namamljen je i Zdravko Radojević, pod lažnom tvrdnjom da će mu prodati oružje, jer neko hoće da ga ubije. U "kući strave" u Ritopeku su ga skinuli, vezali, postavili dasku ispod glave i Veljko Belivuk ga je udario sekirom u vrat i odsekao mu glavu.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema navodima Tužilaštva za organizovani kriminal 9. decembra 2020. pripadnici te kriminalne grupe ubili su Milana Ljepoju jer je navodno bio pripadnik suparničke grupe koja je učestvovala u pokušaju ubistvavođe kavačkog klana Radoja Zvicera u Ukrajini. Namamili su ga pričom o kupovini blindiranog vozila, a Ljepoja je prihvatio lažnu ponudu. Tukli su ga, mučili, ispitivali o delovanju suparničkih kriminalnih grupa i o navodnom učestvovanju u pokušaju ubistva Zvicera.

Tužilac tvrdi da su Belivuk, Hrvatin, Lalić i Janković stezanjem kese navučene preko glave i žicom oko vrata ubili Ljepoju, fotografisali njegovo izmasakrirano telo, a potom slike slali kontaktima iz njegovog telefona.

Prema dokazima koje su prikupili tužilac Mladen Nenadić i dvojica zamenika Saša Ivanić i Zoran Babić, Marko Miljković, Belivukova desna ruka, smišljao je prevare kojima su žrtve namamljivane do mesta gde su ih članovi grupe kidnapovali.

- Taj bunker-štek u Ritopeku se nalazi kada se uđe u garažu, ispod zadnje police skine se deo, ubaci se šraf debeli koji je stajao tu i poprilično se zapne, a onda se otvaraju velika betonska vrata - objasnio je Hrvatin kako da se pronađe ta prostorija.

Autor:

#Veljko Belivuk | Velja Nevolja