AKTUELNO

Šarac je trebalo da bude likvidiran istog dana kad i Lazar Vukićević, ali je on namirisao prevaru.

Lazar Ilić (23) ubio je Aleksandra Šarca (35) u tržnom centru "Ušće" u Beogradu za 5.000 evra i malu količinu kokaina za ličnu upotrebu, ispričao je crnogorskim istražiteljima Strahinja Savić, jedan od optuženih za planiranje atentata na "škaljarca" Marka Ljubišu Kana.

Poznanstvo sa tribina

- Ilić je postao pripadnik "kavačkog klana" nakon što se na tribinama Partizanovog stadiona upoznao s Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem i ostalim vođama navijačko-kriminalne grupe "Principi". Oni su ga i navukli na kokain, a potom je ubačen u mrežu narko-dilera. Pošto je bio kokainski zavisnik, Nevolji nije bilo teško da ga ubedi da za siću likvidira "škaljarca" - otkrivaju izvori iz srpske policije upućeni u istragu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, OBJEKTIV/ VLADA ŠPORČIĆ

U Crnoj Gori je protiv Ilića podignuta optužnica, prema kojoj je, po nalogu Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, Veljin saradnik trebalo da likvidira Kana, visokopozicioniranog pripadnika "škaljarskog klana" i bliskog saradnika Luke Bojovića.

U Crnoj Gori se obreo posle zločina 17. oktobra prošle godine u Beogradu, kada je iz berete s prigušivačem pucao Šarcu u glavu u garaži "Ušća". Pobegao je, a pištolj s izbrisanim serijskim brojem i bez otisaka nađen je u žbunju ispred tržnog centra.

Ipak, operativnim radom policija je ubrzo Ilića osumnjičila kao direktnog izvršioca likvidacije.

- Nekoliko dana pre ubistva Šarca otac Lazara Ilića prijavio je u Kraljevu njegov nestanak. Pretpostavlja se da je Ilić "nestao" prema nalogu Belivuka i Miljkovića, a posle zločina je prebačen u Crnu Goru, gde je trebalo da ubije Kana - kažu policijski izvori.

Savić propevao

Policijska potraga je trajala tri meseca, pa je Ilić lociran i uhapšen 22. januara u Budvi, u trenutku dok su u Kotoru, kao gosti vođe "kavčana" Radoja Zvicera, boravili Mare i Nevolja. Kod Kraljevčanina je tada u stanu pronađen pištolj za koji se sumnja da je pripremljen za Kanovu likvidaciju u jednom ugostiteljskom objektu, njegova fotografija, kao i kriptovani telefon, koji mu je služio za komunikaciju s drugim pripadnicima kriminalne organizacije i za dobijanje uputstava.

Foto: Foto/STRANA.UA

Verodostojnost Savićevog iskaza pred crnogorskim istražiteljima potvrđena je sadržajem komunikacija koje je policija pregledala nakon što im je dao šifru svog kriptovanog telefona. On je, inače, uhapšen pošto se unervozio dok je osmatrao teren da bi omogućio likvidaciju Kana, primetio ga je Goran Slovinić, kum saradnika nesuđene mete, kome je bio sumnjiv, pa je pao u ruke policiji, gde je odlučio da sve ispriča.

Savić je prilikom iznošenja odbrane kazao da s Ilićem ima višegodišnje poznanstvo i da mu je Ilić prilikom susreta sredinom 2020. predao kriptovani telefon, rekavši mu da će za njega morati nešto da odradi kada za to dođe vreme. Policiji je rekao da je prihvatio ponudu jer je Iliću dugovao 10.000 pod kamatom.

Namirisao prevaru i izbegao Ritopek

Aleksandar Šarac je trebalo da bude likvidiran istog dana kad i Lazar Vukićević, ali je on namirisao prevaru i nije se upecao na sliku navodno vezanog Belivuka i na poziv da dođe da "muče Vepra". Prema onome što se čuje u razgovorima iz skaj telefona, Šarca je u Ustaničkoj ulici trebalo da sačeka pikap.

Foto: Vimeo Printscreen, Tanjug Video

- Vozi ga ovaj s pikapom pravo u klanicu da muči Vepra. Onda Laza (Lazar Vukićević) dolazi na istu adresu u 8.30, terate i njega da ide da muči Velju - čuje se na snimku.

Nakon što se prvobitno dogovorio s njima, Šarca je brutalne smrti, barem toga dana, spaslo to što je posumnjao u čitavu priču i odustao od dolaska.

- Znači Šarac se us*o, ne sme da dođe. Pazi kad ne veruje ni Kapetanu (Milanu Raduloviću), sve vam je jasno - kaže jedan od njih.

Kako se dalje čuje, on se ipak kasnije predomislio i najavio da će se naći u dogovoreno vreme, ali su oni posumnjali da ih "ne namesti" jer je, kako su ga nazivali u snimljenim porukama, ali i u objavama na društvenim mrežama, "Šarac cinkaroš", pa su tog dana odustali od njegove likvidacije i odmah napravili plan B.

- Onda nemojte da dirate Šarca, ko ga je*e. Šarca batali, pripremi se samo za 8.30, a njega ćemo da oderemo na licu mesta na ulici sutra - kaže jedan od njih.

#Aleksandar Šarac