AKTUELNO

Više tužilaštvo u Beogradu predalo je sudu treću po redu izmenjenu optužnicu protiv trojice osumnjičenih koji se terete da su nabavili cijanid za ubistvo navodnog vođe škaljarskg klana Jovana Vukotića u vreme dok je on bio u ekstradicionom pritvoru Centralnog zatvora Srbije.

Podsetimo, njegova supruga je prijavila policiji da su je 6. decembra 2019, dok je taksijem išla u posetu Vukotiću, presreli muškarci koji su se predstavili kao policajci i zatražili da pregledaju stvari koje nosi. Nedelju dana kasnije, uhapšeno je četvoro osumnjičenih u čijem je automobilu policija pronašla otrov cijanid, kao i plastično oružje.

Plastični pištolj i dug pritvor

Advokat Nikola Dumnić koji brani Nikolu J., kom se istom optužnicom stavlja na teret držanje oružja, ali ne i pripremanje sredstava za izvršenje krivičnog dela ubistva, kaže da je nezamislivo da njegov klijent "boravi u pritvoru 20 meseci zbog plastičnih pištolja".

- Smatram da je podizanje optužnice protiv mog branjenika Nikole J. i njegov boravak u pritvoru preko 20 meseci bez ikakvih dokaza u velikoj meri rezultat medijskog pritiska pojedinih učesnika u postupku. Njemu se na teret stavlja samo držanje plastičnih pištolja, koji nisu od njega oduzeti, niti su na njima pronađeni bilo kakvi njegovi tragovi - otisci papilarnih linija ili DNK. On se u momentu lišenja slobode nesporno čak nije ni nalazio u vozilu u kome su ti predmeti pronađeni - tvrdi Dumnić i navodi da je "nezabeleženo u sudskoj praksi da neko kome se uopšte ne stavlja na teret krivično delo na štetu Vukotića u pritvoru provede više od 20 meseci".

Treća verzija

- Treća, izmenjena optužnica za nabavljanje sredstava za izvršenje krivičnog dela ubistva na štetu Jovana Vukotića i drugih krivičnih dela zasnovana je na istim dokazima kao i prethodne dve njene verzije, koje su nadležni sudovi vraćali na dopunu istrage. S tim u vezi, odbrana će u skladu s procedurom predviđenom zakonikom o krivičnom postupku izjaviti odgovor i na izmenjenu optužnicu, koju sud, ukoliko bude brižljivo cenio dokaze i ukoliko se bude rukovodio istim objektivnim kriterijumima, neće potvrditi. Naglašavam posebno činjenicu da okrivljeni u ovom predmetu već 20 meseci u pritvoru čekaju odluku da li će se glavni pretres uopšte održati, što dovoljno govori o kvalitetu dokaza na kojima je optužba zasnovana - kaže branilac osumnjičenih Marka M., Marjana D. i Nemanje M. advokat Maja Atanasković.

Ona otkriva i da se Vukotić nije pridružio krivičnom gonjenju njenih klijenata.

Pritisak na pravosuđe

- Smatram da je ponovno podizanje optužnice delimično i rezultat medijskog pritiska na pravosuđe od strane pojedinih učesnika u postupku suprotno zakonu o advokaturi i kodeksu profesionalne etike. Nejasno je posebno zašto se takav pritisak vrši imajući u vidu činjenicu da se sam gospodin Vukotić nije pridružio gonjenju mojih branjenika - navodi Atanaskovićeva i dodaje da se njenim branjenicima uopšte ne stavlja na teret pokušaj ubistva Jovana Vukotića.

- Naglašavam da moji branjenici nisu lišeni slobode kada je navodno zaustavljeno taksi vozilo u kome je bila njegova vanbračna supruga. Pogotovo nema dokaza ko su lica koja su navodno pretresla suprugu Jovana Vukotića, a ponajmanje da su tada imali kod sebe sredstva namenjena izvršenju krivičnog dela - tvrdi advokatica.