AKTUELNO

Vatrena stihija koja je u subotu zahvatila brdo Brezovica u blizini Mokre Gore mogla je stići i do Mećavnika i Drvengrada. Kao predvodnik ekipe koja se borila sa požarom, na terenu je celu noć proveo i proslavljeni srpski i svetski reditelj Emir Kusturica.

Na svu sreću požara više nema, ali ima vetra i dima. Na osnovu svoga iskustva iz prethodnog požara, Kusturica je savetovao ekipu koja se borila sa vatrenom stihijom i davao im instrukcije, kako bi požar što pre bio ugašen.

- Trenutno se nalazim na vrhu Brezovice. Helikopterska jedinica je učestvovala u akciji gašenja vatre i još uvek je tu. Požara više nema, ali ima vetra i ima dima. Zadatak je bio težak, ali ovo je primer koji pokazuje da Srbi funkcionišu najbolje kada su teški zadaci pred njima - rekao je Kusturica i dodao da bi i narednih dana trebalo nadgledati situaciju.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Takođe, Kusturica ističe da su gradonačelnica Užica Jelena Raković, vatrogasna jedinica koja je učestvovala u gašenju požara, te Putevi Užice, zaslužni za to što je požar brzo ugašen.

Kako je sinoć rekao načelnik Odeljenja za vanredne situacije Užica Saša Cicvarić, požar je izbio na području Brezovice na Mokroj Gori. Gašenje vatre su, prema njegovim rečima, u velikoj meri otežali jak vetar i visoka temperatura.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

U saopštenju MUP navedeno je da su na područje zahvaćeno vatrom upućeni vatrogasci-spasioci iz 10 gradova Srbije sa teškom mehanizacijom, autocisternama i vozilima za gašenje šumskih požara, 78 pripadnika specijalizovane jedinice civilne zaštite, kao i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava.

#Emir Kusturica

#Mokra Gora

#Požar