AKTUELNO

Veliki broj požara zahvatio je zapadnu Srbiju poslednjih dana.

Veoma toplo vreme i jak vetar dodatno pospešuju širenje vatrene stihije po nepristupačnim delovima zapada Srbije.

Večeras se pojavila informacija da je ugrožen Drvengrad, naselje Emira Kusturice, ali Kurir donosi najnovije fotografije sa terena koja pokazuju gde se trenutno nalazi žarište požara.

Međavnik nije ugrožen, a fotografija se vidi da je požar udaljen nekoliko kilometara.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je večeras da je, kako bi požar na Mokroj Gori bio stavljen pod kontrolu, uputilo dodatno ljudstvo i tešku mehanizaciju na tu planinu. MUP je naveo da je upućeno još 82 vatrogasca-spasioca iz 10 gradova Srbije sa teškom mehanizacijom, autocisternama i vozilima za gašenje šumskih požara, kao i 78 pripadnika specijalizovane jedinice civilne zaštite.

U saopštenju je navedeno da su na Mokru Goru upućeni i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Vatrogasno-spasilačke jedinice iz Mokre Gore, Užica, Požege i Čajetine, su na terenu, a dodatne snage su im upućene kako bi "stavile pod kontrolu požar koji je danas zahvatio suvu travu i četinarsku šumu"."S obzirom na izuzetno nepovoljne vremenske uslove, jak vetar i nepristupačnost terena, biće pojačano dejstvovanje radi brže lokalizacije i likvidacije požara", naveo je MUP:

Nakon požara na Murtenici, u oklini Nove Varoši, sa kojim su se vatrogasci borili danima, sada su užički heroji na novom zadatku. Čak 100 vatrogasaca bori se sa požarom, a u pomoć su im priteklii mnogi meštani. Po informacijama reportera Kurira sa terena, vetar nosi stihiju suprotno od Mećavnika.

Požar se najpre pojavio juče u Radoinji (okolina Nove Varoši), dok se danas vatrena stihija širi sa druge strane Zlatibora, blizu granice sa republikom Srpskom - Stublo, Dobroselica, Bioska, Mokra Gora...

Autor: