AKTUELNO

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, od 19. do 25. jula ove godine, tokom međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja usmerene na otkrivanje prekršaja koje čine vozači teretnih vozila i autobusa, sankcionisali su 606 vozača autobusa i 6.819 vozača kamiona.

Kad je reč o kontroli teretnih vozila, 1.974 vozača sankcionisana su zbog prekoračenja vremena upravljanja i drugih prekršaja u vezi sa tahografima, dok je njih 938 kažnjeno zbog neposedovanja odgovarajuće dokumentacije.

Foto: Foto: MUP

Takođe, zbog tehničke neispravnosti iz saobraćaja je isključeno 414 teretnih vozila, dok je 45 vozača kamiona isključeno zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, a 13 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Najviše vozača teretnih vozila sankcionisano je na teritoriji Policijske uprave u Nišu – 1.087, Policijske uprave u Subotici – 559, a Policijske uprave u Šapcu – 499.

Saobraćajna policija je 24. jula na naplatnoj stanici „Beograd“ kod Vrčina, zaustavila turskog državljanina, za koga je kontrolom utvrđeno da je prekoračio dnevno vreme upravljanja za devet sati i devet minuta, odnosno da je u trenutku kontrole upravljao kamionom 19 sati i devet minuta bez prestanka, zbog čega je isključen iz saobraćaja.

Foto: Foto: MUP

Dva dana ranije, iz saobraćaja je isključen još jedan državljanin Turske koji je zaustavljen na naplatnoj stanici „Dimitrovgrad“. On je prekoračio dnevno vreme upravljanja kamionom za devet sati i bez prestanka je upravljao teretnim vozilom 18 sati.

Kad je reč o kontroli autobusa, skoro trećina vozača, odnosno njih 199 procesuirana je zbog prekoračenja vremena upravljanja i drugih prekršaja vezanih za tahografe, 97 zbog neposedovanja odgovarajuće dokumentacije, dok je zbog različitih tehničkih neispravnosti iz saobraćaja isključeno 17 autobusa.

Foto: Foto: MUP

Najviše vozača autobusa sankcionisano je na teritoriji Policijske uprave u Kragujevcu – 182, Policijske uprave u Šapcu – 79, a Policijske uprave u Subotici – 65.

Inače, ova međunarodna akcija sprovedena je istovremeno u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ROADPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope).