AKTUELNO

Ministarka pravde Maja Popović podnela je danas zahtev Visokom savetu sudstva da preispita postojanje disciplinske odgovornosti sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu Radmile Đerić koja nije odredila pritvor vozaču koji je na Karaburmi na pešačkom prelazu pokosio oca i dvoje dece!

- Za vođenje ovog postupka nadležni su disciplinski organi Visokog saveta sudstva (Disciplinski tužilac i Disciplinska komisija) koji na osnovu zakona treba da postupaju hitno kako vođenje disciplinskog postupka ne bi zastarelo u roku od dve godine od dana kada je disciplinski prekršaj izvršen. Ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za izvršeni disciplinski prekršaj mogu se izreći javna opomena odnosno umanjenje plate do 50 odsto najduže godinu dana i zabrana napredovanja u trajanju do tri godine - kažu u Ministarstvu pravde.

Moguće je da bude pokrenut i postupak za razrešenje sudije.

- Međutim, pored ovih sankcija, ako bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za težak disciplinski prekršaj može biti pokrenut i postupak za njeno razrešenje - navode u Ministarstvu pravde uz opasku da sudija ne može biti krivično odgovoran za mišljenje koje je izneo tokom obavljanja sudijske funkcije.

Popović je ranije saopštila da reaguje povodom "opravdanog uznemirenja građana" zbog odluke sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu da osumnjičenom ne odredi pritvor.

Saobraćajna nesreća, podsetimo, dogodila se 18. jula. Tada je Lazar Galić (38) na Karaburmi pokosio oca sa dvoje dece. Stariji dečak Stefan (9) preminuo je u četvrtak u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj ulici.

Sudija Đerić, međutim, pustila je vozača na slobodu bez obzira na njegov policijski dosije. Imao je čak šest kazni zbog prekršaja u saobraćaju, nekoliko puta je bio u zatvoru zbog drugih krivičnih dela, jednom je bio pod elektronskim nadzorom i novčano je kažnjavan.

Na dan kada je Stefan (9) preminuo na Karaburmi je započet miran protest građana koji su tražili da se Galić uhapsi. Priveden je u petak, 23. jula pošto je preinačena presuda sudije za prethodni postupak i određen mu je pritvor.

Građani Karaburme, kojima su se pridružili i sugrađani iz ostalih krajeva grada, nastavili su sa protestom, a traže da se preispita odgovornost sudije za prethodni postupak koja ga je pustila na slobodu.

Autor:

#Karaburma

#Pritvor

#Sudija

#postupak