AKTUELNO

Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja i Marko Miljković zvani Zver ili Mesar sa članovima svoje kriminalne grupe detaljno su planirali otmice žrtava koje su odvodili u kuću strave u Ritopek.

Oni su tu kuću i sami nazivali "klanicom" i "mesarom", a gde su ih nakon višečasovnog mučenja i iživljavanja ubijali.

Na snimku koji je objavljen u medijima mogu se čuti audio poruke koje su pripadnici klana razmenjivali u grupi na aplikaciji "Skaj", a na kojima razrađuju plan otmice Lazara Vukićevića i ubistva Aleksandra Šarca, koje su kasnije, kako se sumnja, realizovali tačno prema instrukcijama zabeleženim na snimcima.

Lazara Vukićevića i Aleksandra Šarca, koji su bili drugovi, pripadnici klana planirali su da likvidiraju istog dana, na istom mestu, zaključuje se prema snimcima.

PAŽNJA! VIDEO JE UZNEMIRUJUĆEG SADRŽAJA!

Video: TV Pink

Njima je istovremeno "bačen mamac" za dolazak u Ritopek, u koji je trebalo da stignu u razmaku od dva sata, a uveravani su da ih tamo čeka Vepar, odnosno Velja Nevolja, kog će mučiti.

Kao i drugim žrtvama, odlazak do kuće strave organizovali su im pripadnici klana po istom principu - bez telefona dolaze na dogovoreno mesto u gradu, tu ih čeka njima poznata osoba koja ih vozi na adresu.

- Možda da ga neko ostavi na Ustaničku, spusti se pešaka dole. Možda da mu se naglasi da ponese masku za lice? - čuje se u poruci koja se odnosi na Šarca, za kojom odmah sledi druga u kojoj jedan od članova obaveštava druge da je uspeo i Vukićevića da ubedi da dođe:

"Primio se i Laza. Kad i gde da dođe Laza?"

Prema onome što se čuje u odgovoru, Aleksandra Šarca u Ustaničkoj je trebalo da sačeka pikap.

- Vozi ga ovaj s pikapom pravo u klanicu da muči Vepra. Onda Laza (Lazar Vukićević) dolazi na istu adresu u 8.30h, terate i njega da ide da muči Velju - čuje se na snimku.

Nakon što se prvobitno dogovorio sa njima, Šarca je brutalne smrti, barem toga dana, spaslo to što je posumnjao u čitavu priču i odustao od dolaska.

- Znači Šarac se usr*, ne sme da dođe. Pazi kad ne veruje ni Kapetanu, sve vam je jasno - kaže jedan od njih, a onda nastavljaju da snimaju poruke u kojima ga vređaju:

"Je*em ti budalu, šta se usrala pi*ka jedna smrdljiva. Šta je rekao, što ne dolazi, da budemo više u pripravnosti?"

Kuća u Ritopeku gde su žrtve brutalno mučene i ubijane

Kako se dalje čuje, on se ipak kasnije predomislio i najavio da će se naći u dogovoreno vreme, ali su oni posumnjali da ih "ne namesti" jer je, kako su ga nazivali u snimljenim porukama, ali i u objavama na društvenim mrežama, "Šarac cinkaroš" pa su tog dana odustali od njegove likvidacije i odmah napravili "plan B".

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

- Onda nemojte da dirate Šarca, ko ga je*e. Šarca batali, pripremi se samo za 8.30, a njega ćemo da oderemo na licu mesta na ulici sutra - kaže jedan od njih, nakon čeka nastavljaju da planiraju odvođenje Vukićevića u "mesaru".

Reči iz te poruke zaista su se sutradan obistinile. Aleksandar Šarac ranjen je 17. oktobra 2020. godine u podzemnoj garaži tržnog centra na Novom Beogradu. Njemu je tada, kako se sumnja, Lazar Ilić prišao s leđa i glavu mu ispalio dva hica. Teško ranjeni mladić podlegao je povredama u bolnici 10 dana kasnije.

Ovo ubistvo od početka se dovodilo u vezu sa kavačkim klanom i Veljkom Belivukom, jer je Šarac bio označen kao osoba koja sarađuje sa "škaljarcima", a koja je sa Belivukovim Principima imala otvoren konflikt.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Podsetimo, 31 član kriminalne grupe Miljkovića i Belivuka uhapšen je u februaru i osumnjičen za ubistva, otmice, trgovinu narkoticima, silovanje. Od tada se nalaze u pritvoru.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, brojni materijalni dokazui, među kojima i fotografije sakaćenja i ubijanja žrtava, od kojih se neke prikazane javnosti, audio i video snimci do kojih su došli "provaljivanjem" u njihove šifrovane telefone, svedoče zverstvima ovog klana, protiv čijih članova će, kako su najavili, optužnica biti podignuta u petak 30. jula.

Pretili mu na društvenim mrežama

Pre same likvidacije navijači bliski Belivuku na Instagramu su javno objavili Šarčeve fotografije uz tekst u kom mu je otvoreno poručeno da će se njime "pozabaviti u narednom periodu".

- Imate zaštićene i nezaštićene svedoke saradnike. Danas vam predstavljamo jednog običnog cinkaroša to jest nezaštićenog - Aleksandra Šaraca. Počeo je sa cinkarenjem davne 2011. kada je na 200 grama jedne supstance nađen njegov DNK, ali naravno neko drugi je odgovarao za to... - navedeno je, između ostalog, u tekstu.

Foto: TV Pink Printscreen

Lazar Vukićević odveden je te noći, 16. oktobra, u kuću u Ritopek gde je, kako se kasnije saznalo, satima brutalno mučen, a na kraju i ubijen.

On se mesecima vodio kao nestalo lice, dok u februaru nije uhapšena ova kriminalna grupa. Nakon toga su otkriveni brojni materijalni dokazi u kući strave koji su potvrdili da je tu stradao.

Kasnije, nakon što su srpske služne uz pomoć FBI "provalile" u kriptovane telefone pripadnika klana, otkrivene su i fotografije masakriranog tela Vukićevića, ali i još četvorice muškaraca - Gorana Veličkovića Goksija, Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijeviča Pukija i Zdravka Radojevića.

#Veljko Belivuk | Velja Nevolja