AKTUELNO

Povodom iskaza u tužilaštvu osumnjičenog šefa organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, koji je danas objavio portal "Krik", predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UST) Nenad Stefanović podseća da okrivljeni, u ovom slučaju Belivuk, ima pravo da ne govori istinu, odnosno može da se brani kako smatra da je najbolje za njega, pa i da laže.

Za razliku od svedoka, koji je dužan da govori istinu i da ništa ne prećuti, okrivljeni ako ne govori istinu, ne snosi bilo kakve sankcije za izgovorenu neistinu, napomenuo je Stefanović.

"Zbog toga bi sa velikom dozom rezerve trebalo uzimati iskaze okrivljenih koji se pojavljuju u pojedinim medijima, tim pre kad iza takvih iskaza ne stoje bilo kakvi dokazi koji ih potkrepljuju, a pogotovo kada je je reč o iskazu okrivljenog za koga postoji osnovana sumnja da je vođa organizovane kriminalne grupe koja je izvršila teška krivična dela, poput svirepit ubistava, otmica, trgovine drogom..:, napomenuo je Stefanović inače zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu.

Takođe je ukazao da tužilac tokom istrage prikuplja i obezbeđuje dokaze, a njihovu validnost i snagu tokom suđenja ceni sud.

"Izvedene dokaze koji su od značaja za donošenje sudske odluke, sud ocenjuje po slobodnom sudijskom uverenju i to predstavlja završnu fazu krivičnog postupka", ukazao je tužilac.

On je napomenuo da je za razliku od okrivljenog , svedok u krivičnom postupku dužan da govori istinu i ne sme ništa da prećuti.

Pre davanja iskaza svedoci se zaklinju i upozoravaju da je davanje lažnog iskaza krivično delo.

Krik je danas objavio iskaz Belivuka u kojem je, pored ostalog, naveo da mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio razne usluge, kao i da se jednom sastao sa njim.

#Nenad Stefanović

#UTS

#Veljko Belivuk | Velja Nevolja