AKTUELNO

Tragedija za tragedijom...

Pogibija D. K. iz Donjeg Dušnika, koji je nastradao 2. jula prilikom čišćenja šumskih puteva ispod Ibrovice, vrha planina Seličevice, treća je tragedija koja se dogodila za manje od godinu dana u ovom selu, u opštini Gadžin Han kod Niša.

Donji Dušnik je inače selo koje nema ni 300 stanovnika - prema poslednjem popisu tačno 237.

Naime, 16. avgusta u ataru Kaletinca, prošle godine u nesreći u lovu, nastradao je lovac Predrag Milojković (53) iz Donjeg Dušnika. Njega je hicima iz lovačke puške ubio lovac Miroslav Čolaković (54) iz Gornjeg Dušnika, podseća beogradski dnevnik.

Čolaković je na suđenju u Osnovnom sudu u Nišu negirao odgovornost za ubistvo iz nehata, zbog kojeg mu, ukoliko krivično delo bude dokazano, preti četiri godina robije.

Čolaković se pred sudom pravdao da je video siluete divljači a da je puška opalila, kada se oliznuo i pao na koleno. Iz žbunja, oko 20 metara dalje od njega, začuo jauk nakon čega je izašao ranjeni Predrag koji je preminuo na putu za ambulantu...

Suđenje za ubistvo u lovu još uvek traje i nije okončano prvostepeno.

Ubistvo komšije

U novembru prošle godine u Donjem Dušniku, brutalno je ubijen meštanin Sava Krstić (93) a za zločin je ubrzo osumnjičen njegov komšija iz sela Miljana J. (22), kome, ako se optužbe dokažu pred sudom, preti i kazna doživotne robije.

Miljan J. je optužen da je 28. novembra prošle godine ubio nesrećnog starca u njegovoj kući u Donjem Dušniku. On se tereti da je zločin počinio iz osvete jer je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora zbog krađe alata koju je ubijeni prijavio još 2017. godine.

U optužnici stoji i da ubijeni nije prijavio lično Miljana J. nego NN osobu zbog ove krađe, ali je Miljan J. smatrao da je pokojnik kriv za to što on mora da ide na izdržavanje kazne zatvora.

Utvrđeno je da je kobnog dana Miljan J. bio u gostima kod pokojnika Save, gde su zajedno pili rakiju, pa je na odlasku iz kuće zatražio od njega da mu pošalje cigarete i uplaćuje novac dok je na izdržavanju kazne zatvora, što jeKrstić odbio, nakog čega ga je Miljan J. ubio.

Okrivljeni mu je najpre u hodniku, a potom i u sobi pomoćnog objekta kuće, zadao veliki broj udaraca rukama, nogama i drugim mehaničkim oruđem i to po glavi, telu, rukama i nogama.

Nesrećni Sava od udaraca zadobio je višestruke i teške povrede glave, a polomljena su mu i rebra, kičmeni stub, vratni pršljen, grudnu kost. Sve ove povrede, utvrđeno je obdukcijom, predstavljale su povrede opasne po život.

Palo drvo na mladića

Poslednja nesreća u kojoj je stradao D.K. (27) iz Donjeg Dušnika kod Gadžinog Hana, desila se desila se 2. jula. Oko 12.30 časova, na planini Seličevici u ataru sela Taskovići došlo je do nesreće prilikom čišćenja šumskih puteva od izvaljenih stabala.

Na mestu zvanom “Bele vode” na planini Seličevici, D.K. je pokušao da ukloni jedan veliki panj drveta, koje je bilo iščupano sa korenom, kada se ogroman i težak komad drveta pomerio neočekivano i pritisnuo ga. Njegov zet koji živi u Gadžinom Hanu i šumar nalazili su se nekoliko desetina metara udaljeni od njega, čuvši dozivanje u pomoć odmah su dotrčali i pokušali da mu pomognu ali je panj bio previše težak. Pozvali su vatrogasce i Hitnu pomoć, ali su lekari, došavši do udaljenog mesta na kojem su se nalazili mogli da konstatuju samo smrt.

#Donji Dušnik