AKTUELNO

Lažni Rus, kokain u džepu žrtve i pusta obećanja.

Novi detalji isplivali su na suđenju Srbinu Aleksandru Stojanoviću (42), koji je uhapšen na Malti jer je za 5.000 evra ubio Egipćanina Valida Salaha Abdel Motaleba Mohameda 2018. godine. Telo lokalnog narkodilera pronađeno je na napuštenom polju 15. januara u mestu Garb, na ostrvu Gozo.

Pred sudijom Donatelom Dimehom svedočili su Terens Zamit, kolega ubijenog Egipćanina, i policijski inspektor Bernard Spiter.

Foto: Printscreen YouTube/ NETnews

Zamit je svedočio da nikada nije pomislio da je Valid u nevolji i da je, poslednje što je učinio pred smrt, bio odlazak u prodavnicu gde je kupio pivo.

- Poznavao sam ga otprilike 18 meseci. Nekih osam meseci pre ubistva, zaposlili smo se zajedno i oboje smo bili zadovoljni. Radio je kao gipsar. Nisam se družio s njim. Bili smo kolege sa posla, ali nikada nisam stekao utisak da je u bilo kakvoj nevolji - rekao je Zamit sudu.

Onda je objasnio je da je Egipćanin poslednji dan života proveo s njim. Negde u vreme ručka, Valid je u društvu dve ćerke otišao da se sastane sa klijentom. Taj klijent mu je dugovao novac. Dok su čekali u redu da se ukrcaju na trajekt za Gozo, Valid je pokazao na sivi BMV i rekao mu: "To je Rus iz koga sam ti pričao". Taj Rus bio je Stojanović.

- Rus ga je često pozivao na mobilni telefon sa privatnog broja i razgovarali su na engleskom. Valid mi je kasnije objasnio da mu je Rus uvek obećavao da će mu dati puno posla u građevinarstvu. Kasnije smo Egipćanin i ja otišli u stan i pili pivo – objasnio je svedok.

Foto: Printscreen YouTube/ NETnews

Egipćaninu je oko 23 sata zazvonio mobilni. Bio je to "Rus".

- Rekao mi je da ga je zvao Rus i otišao je da se nađe sa njim. Bio je normalan, nije bio uznemiren. Nazvao sam ga 30 minuta kasnije, jer smo morali da radimo sledećeg jutra, ali nikad ga više nisam video - rekao je Zamit.

Policijski inspektor Spiter je na početku saopštio da je Valid dobro poznat jer je bio pet meseci u zatvoru zbog nasilja u porodici. Rekao je i da je poznat policiji po krivičnim prijavama zbog trgovine drogom.

- U džepu žrtve smo pronašli vrećicu kokaina. Posle hapšenje Stojanovića je negirao bilo kakvu umešanost u ubistvo – naveo je policajac.

Malteški sud je odmah posle saslušanja saopštio da je prikazano dovoljno dokaza protiv Stojanovića, protiv koga se sada može podići optužnica. Rok je jul mesec.

#Aleksandar Stojanović

#Malta