AKTUELNO

U najvećem zatvoru u Srbiji, u kojem višegodišnje kazne izdržavaju i najpoznatiji osuđenici, poput Milorada Ulemeka Legije, Radomira Markovića, Zvezdana Jovanovića Zvekija i Nenada Bujoševića Ramba, ostala su nezabeležena dešavanja u jednom njegovom delu jer video-nadzor nije radio! Razlog je zastareli softver.

Ovo bi ostalo nepoznato da nije pokrenut disciplinski postupak protiv Sretka Kalinića (47), člana zloglasnog „zemunskog klana”, koji u tom zatvoru takođe izdržava višegodišnju robiju zbog događaja koji je okarakterisan kao pokušaj bekstva.

Kalinić je, prema odluci Komisije od 23. novembra 2020. godine, 6. septembra u 12.33 pokušao da pobegne kada se vraćao sa porodične posete ka Sedmom paviljonu, gde boravi. Kako je navedeno u odluci, otrgao se čuvaru koji ga je držao za nadlakticu i krenuo da trči ka kapiji paviljona. Brzom intervencijom druga dva pripadnika Službe za obezbeđenje, on je sustignut i savladan, a načelnik Službe obezbeđenja zatvora Goran Nenadović događaj je prijavio kao pokušaj bekstva. Kalinić je kasnije kažnjen zabranom raspolaganja novcem, koja je realizovana tokom januara, februara i marta ove godine.

Odluke Disciplinske komisije KPZ Požarevac potvrdio je sudija Višeg suda u Požarevcu, pa je Kaliniću preostalo da se žali Ustavnom sudu, što je i učinio u januaru ove godine.