AKTUELNO

Čak 10 osoba, muškaraca iz Srbije, najbližih saradnika Daria Đorđevića Dekstera, navodnog vođe austrijskog ogranka kavačkog klana, uhapšeno je u Austriji u akciji kojom je rukovodio FBI, prenose mediji.

Takođe, njima je zaplenjeno više od 15 kilograma različitih narkotika.

Pored Dekstera, za koga se vezuju najmanje tri ubistva, ali i druga krivična dela u uhapšeni su Aleksa Petrović, Predrag Božović, Miloš Hristov, Nikola Savatić, Luka Caro, Todor Jarčević, Petar Selaković, Petar Milojić, Danijel Stojanović i Milun Dukić. Svi oni, sumnjiče se da su članovi najveće kriminalne grupe koja se bavila prodajom heroina, kokaina i sintetičkih droga u Austriji i Srbiji.

Tokom njihovog hapšenja i pretresanja prostorija koje su koristili osumnjičeni u Austriji, policija je, kako je saopšteno iz Tužilaštva za organizovani kriminal zaplenila 9.45 kilograma heroina, 5.23 kilograma kokaina, 0.553 grama marihuane, ali i 106.376 evra.

Foto: Printscreen YouTube/MUP Srbije

- Zaplenjene su tri falsifikovane putne isprave: Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije i tri pištolja - rečeno je u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Paralelno sa razbijanjem ove grupe u Austriji, u Srbiji je uhapšeno sedam osoba, za koje se sumnja da su obavljali poslove po nalogu Dekstera.

Svi oni otkriveni su tokom akcije "Trojanski štit" koju je osmislio FBI, nakon što su srpske službe prošle godine uspele da se dokopaju jednog od kriptovanih telefona člana kriminalne grupe Velja Belivuka zvanog Velja Nevolja i u saradnji sa FBI upadnu u aplikaciju Skaj.

- Jednu od ključnih uloga u obaranju i upadu u sistem "Skaj" imale su naše službe bezbednosti tokom rada na razbijanju Belivukove kriminalne grupe - navodi izvor upućen u istragu.

Foto: Printscreen YouTube/MUP Srbije

Preko saradnika iz podzemlja FBI je “ANOM” “pustio” među mafijaše s pričom da je u pitanju nova aplikacija napravljena od “kriminalaca za kriminalce”, da je jedina bezbedna i da je niko ne može provaliti.

Aplikaciju su prvo proširili “podzemljem” Austrije, a potom se odatle kriminalnim krugovima vrlo brzo proširila širom sveta, pa tako i do srpskih kriminalaca.

Ovu aplikaciju koristili su i pripadnici kriminalne grupe Velje Nevolje. I upravo tako srpske službe došle su do prepiski između članova klana i fotografija mučenja suparnika, ali i jezivih snimaka obezglavljivanja jedne od njihovih žrtava.

Slike mučenja, zločina...

Prema navidima medija, klan Velje Nevolje koristio je kriptovanu aplikaciju za prepisku između svojih članova. Provaljivanjem u "Skaj" srpske službe došle su do prepiski između članova klana i fotografija mučenja suparnika, ali i jezivih snimaka obezglavljivanja jedne od njihovih žrtava.

Šta je zaplenjeno kod Srba u Austriji?

5.23 kg kokaina

9.45 kg heroina

106.376 evra

3 falsifikovana pasoša

#FBI

#Hapšenje

#Muflon