AKTUELNO

Masovnu tuču na rođendanskoj proslavi u restoranu "Oaza" u Aleksincu, posle koje je Aleksa Stojmenović (26) pao bez svesti i posle nekoliko sati preminuo, "zakuvali" su njegov prijatelj Miloš S. (26), sin policajca, i on tako što su bez razloga nasrtali na M. R. (16) i D. I. (17), koji su bili gosti na 18. rođendanu svoje drugarice.

Kako se saznaje iz izvora bliskih istrazi, incident se dogodio 16. maja, oko 20 sati, u trenutku kada je slavljenica sa terase ušla u restoran da gasi svećice na rođendanskoj torti. Na terasi su ostali M. R. i D. I. na koje su nasrnuli 10 godina stariji momci i bez ikakvog razloga počeli da ih udaraju. Dan posle Aleksine smrti policija je uhapsila O. P. (18), primernog učenika Aleksinačke gimnazije zbog sumnje da je nastradalom naneo kobni udarac, kao i Miloša S. (26) i Z. T. (18) zbog učestvovanja u tuči.

Gimnazijalac se, prema rečima izvora bliskog istrazi, umešao u tuču samo da bi razdvojio svog druga i pokojnog Aleksu, ali je na kraju završio u pritvoru KPZ Niš. On je u jednom trenutku okrznuo Aleksu po vratu, posle čega su ga stariji gosti zgrabili za ruku i uvukli u restoran. Aleksa je i dalje ostao na terasi usred opšteg meteža koji je u međuvremenu nastao, a kamere su zabeležile da je pao posle desetak sekundi. Učesnici u opštem haosu nisu obraćali pažnju na Aleksu, koji je bio na podu zbog čega se sumnja da je dobio više udaraca dok je ležao.

"Na snimku sa kamara se vidi da je Miloš prišao i tri puta udario M. R. u glavu i bukvalno ga ošamutio! Tada je dečak Z. T. (18) skočio na Miloša, pokušavajući da odbrani druga. Drugi dečak D. I. je krenuo ka Z. T. da mu pomogne da odvoje nasilnika od druga. Međutim, natrčao je Aleksa i D. I. zadao šest jakih udaraca isključivo po glavi! Osumnjičeni O. P. je tada izašao iz sale restorana na terasu samo da bi razdvojio svog druga i Aleksu", objašnjava izvor i otkriva da je na rođendanskom slavlju bilo mnogo propusta koji su kumovali tragediji.

"Restoran nije imao obezbeđenje, a domaćini slavlja su dopustili da banalno koškanje izmakne kontroli, dok je brat slavljenice i sam tukao dečake! Vlasnica restorana je prekršila pravila i mere opreza uvedene zbog pandemije korona virusa, jer je na slavlju bio veći broj gostiju od dozvoljenog. Čak je za vreme slavlja išla da dokupljuje piće, iako već pijanim gostima ne bi trebalo da služi alkohol", navodi sagovornik i ističe da Aleksi nije pravovremeno ukazana pomoć.

Foto: Instagram.com/_alexaa_33

"Aleksu su pomerali i nosili sa terase do parkinga, a potom su ga ubacili na zadnje sedište policijskog automobila i prevezli u aleksinačku bolnicu ne vodeći računa o tome da li možda ima povredu glave i vrata. Terensko vozio Hitne pomoći je u vreme kada su gosti tražili pomoć bilo u Nišu i nažalost nisu mogli da stignu u restoran. Mnogo je vremena prošlo od povređivanja do ukazivanja pomoći. Doktorka aleksinačke bolnice, koja je došla na poziv gostiju sa slavlja, prva je pokušala da pomogne Aleksi, a potom je prebačen u bolnicu u Aleksincu i na kraju u Klinički centar Niš, gde je nažalost podlegao povredama", kaže izvor.

Istraga se nastavlja danas saslušanjem maloletnih svedoka u Višem javnom tužilaštvu u Nišu, u odeljenju za maloletnike.

Miloš S. se prema tvrdnjama našeg sagovornika i ranije ponašao bahato.

"Poznat je po izazivanju tuča i učestvovanju u njima. Na ovom rođendanu se posle banalne svađe okomio na dečaka od 17 godina i besomučno ga udarao po glavi, iako je bio neuporedivo jači od njega. Za Miloša svi znaju da je konfliktan, pogotovo kad malo popije. Sklon je provokacijama zbog gluposti. Na ovom rođendanu je tražio kavgu i izazivao dečake kojima je svojevremeno bio trener! Aleksa je trenirao mali fudbal, bio je visok oko 190 centimetara i težak preko 90 kilograma. Više godina unazad je, takođe, bio poznat policiji po pijanstvima, tučama i izgredima na utakmicama. Aleksa je posle jedne tuče, u septembru 2020. godine, završio u bolnici sa teškom povredom glave, a policija ga je i pre toga privodila zbog izgreda", kaže sagovornik.

Komšije i drugovi osumnjičenog O. P. kažu da je on od malena bio dobro dete.

"Reč je odličnom đaku, koji nema nijedan neopravdani. On je prvi put bio u policiji kad je sa 18 godina išao da vadi ličnu kartu i posle ovog incidenta kada je pozvan na saslušanje. Teško podnosi pritvor jer nikoga nije hteo da povredi", kažu sagovornici.

#Aleksa Stojmenović