AKTUELNO

Kotorsko tužilaštvo formiralo je predmet i pokrenulo istragu u slučaju privođenja navodnog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića u tamošnju stanicu policije u oktobru prošle godine.

Portparolka tužilaštva Ana Marinović potvrdila je za Dan da je predmet formiran po krivičnoj prijavi Vukotićevog advokata Damira Lekića.

Vukotić je tražio od tužilaštva da procesuiraju više policajaca koji su mu naredili da dođe u tamošnju stanicu policije gde ga je navodno vrebao plaćeni ubica. U prijavi je navedeno da su od Vukotića policajci tražili da se odmah javi u Odeljenje bezbednosti u Kotoru, ali da ga tamo niko ništa nije pitao već je samo čekao u hodniku!

- S obzirom na neoubičajena postupanja i dešavanja u Upravi policije u odnosu na Jovana Vukotića, koji je pravosnažno oslobođen svih optužbi i protiv koga se ne vodi nijedan postupak, bio je prinuđen da se na više adresa pisanim putem, u formama koje predviđa zakon, obrati nadležnim institucijama, primarno kako bi se zaštitio i predupredio sve eventualne bezželjene i štetne posledice koje po njega mogu nastupiti - rekao je nakon podnošenja prijave Lekić.

Vukotićev advokat traži da se hitno preispita rad policije, a sem kotorskom prijavu je podneo i Specijalnom tužilaštvu.

- U policiji je neophodan isključivo rad u skladu sa zakonom, a naročito da se otklone i pročiste sve neregularnosti, nezakonitosti i neprijatnosti koje usled takvog postupanja policije mogu da se dogode bilo kome, a ne samo njemu - rekao je Lekić.

Vukotića je policija, podsetimo, 20. oktobra prošle godine zaustavila ispred tunela Vrmac, a potom su zatražili da odmah ode u stanicu u svojstvu građanina radi davanja zvanične izjave.

Ispred policijske stanice, međutim, uhapšen je Petar M. (20) iz Nikšića sa "zbrojevkom" koja je imala metak u cevi.

Mladić je navodno priznao na saslušanju u policiji da mu je za ubistvo navodnog vođe škaljarskog klana plaćeno pola miliona evra, ali priznanje nije ponovio na saslušanju u tužilaštvu već se tamo branio ćutanjem. Za sada se tereti samo za posedovanje oružja. Petar M. je prema nezvaničnim informacijama crnogorskih medija brat visokopozicioniranog pripadnika kavačkog klana.

Vukotić je nakon toga rekao da "svoj život više neće prepuštati nikome u ruke".

- Dva puta sam izašao iz kuće otkad sam na slobodi i oba puta policija hoće da me privede, pre toga mi pretresaju automobile, drže me na ulici kao glinenog goliba. Od sada, ako mi se bilo što desi, moja porodica i prijatelji policiju će smatrati direktno odgovornom - rekao je tada Kotoranin.

#Jovan Vukotić