AKTUELNO

Kriminalna organizacija Veljka Belivuka (36) i Marka Miljkovića (33), bliskog kavačkom klanu, čiji je jedan od navodnih vođa Radoje Zvicer (38), osumnjičena je da je poslednjih godina uklonila nekoliko članova grupe „Pink Panter”: Milana Ljepoju (44), Bojana Mirkovića (34), Aleksandra Šarca (36) i Damira Hadžića (46).

Istražujući moguće motive za ove likvidacije, ime Luke Bojovića (47), jedno od najzvučnijih u podzemlju, pojavljivalo se kao svojevrsna veza. Motiv za ubistvo članova suprotstavljenih grupa u podzemlju po pravilu je zalaženje na suparnički teren, što je u konkretnom slučaju malo izvesno jer su članovi „Pink Pantera” svetski poznati kradljivci dragulja i dragocenosti, dok je klan Belivuk–Miljković prevashodno orijentisan na trgovinu narkoticima.

Foto: Printscreen YouTube/ Vecernje novosti, Tanjug/Rade Prelić

S druge strane, ne može se ne primetiti veza „pantera” sa „škaljarcima”, sa kojima je pak, prema operativnim saznanjima bezbednosnih službi, blizak Luka Bojović.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Sve je počelo nakon što se nekad jedinstvena kriminalna grupa iz Kotora pocepala na škaljarski i kavački klan, koji se iz nje izdvojio nakon unutrašnjeg sukoba koji je kulminirao 2014. godine, posle gubitka nekoliko stotina kilograma teške pošiljke kokaina u španskoj Valensiji.

Foto: Foto/STRANA.UA

Vođe novog klana vremenom su saradnike našle u Belivuku i Miljkoviću. Na suprotnoj strani bili su „škaljarci” i „panteri”. Dobrivoje Radovanović, nekadašnji direktor beogradskog Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, u razgovoru za Objektiv objašnjava da su u osnovi sukoba klanova surevnjivost i finansijski interesi, iako se u konkretnom slučaju radi o različitim vrstama kriminala.