AKTUELNO

Pritvor se smatra najrestriktivnijom merom i isti se može odrediti samo kada svrhu nije moguće postići drugom merom.

Povodom ubistva Ane Ilić (34) u stanu u naselju Peti puk u Valjevu od strane njenog momka i nasilnika-povratnika Marka Markovića, koji je nakon ovog čina počinio samoubistvo, redakcija "Telegrafa" obratila se Osnovnom sudu u Valjevu, koji su detaljno odgovorili na pitanja o njegovom ranijem nasilnom ponašanju i merama koje su uvođene.

Čak dva puta u razmaku nešto većem od godinu dana Markoviću je određivana mera zabrane prilaska Ani, i to tako da je drugi put ona bila nešto blaža nego prvi put, a uprkos tome što je bio povratnik, njemu nije određivan pritvor. Sud je smatrao da je mera zabrane prilaska bila dovoljna.

Nažalost, Marković je ovu meru prekršio i posledice su bile kobne po oštećenu ženu.

Prva prijava za proganjanje još 2019. godine

Marković je, podsećamo, prvi put uhapšen u decembru 2019. godine zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo proganjanje. Kako je tada navedeno u saopštenju policije, on je proganjao tridesetdvogodišnju ženu sa kojom je bio u emotivnoj vezi, pratio je svojim vozilom, presretao, pozivao telefonom i slao joj poruke. Takođe se sumnja da je na silu ušao u njeno vozilo i preteći joj tražio da obnove vezu.

Tada je reagovalo i OJT.

- Prema osumnjičenom Marku Markoviću iz Valjevske Kamenice sa boravkom u Valjevu OJT Valjevo je dana 16. 12. 2019. podnelo predlog za određivanje pritvora u trajanju od 30 dana zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem svedoka na oštećenu Anu I. iz Sedlara, ili da mu se izrekne mera zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa oštećenom kao i da mu se naloži da se svakih sedam dana javlja Policijskoj upravi Valjevo - objasnili su u dopisu "Telegrafa", koji je potpisala predsednica suda, sudija Branka Marković.

Kako objašnjavaju u Sudu, u podnetom predlogu navedeno je da se pred OJT Valjevo protiv Marka Markovića vodi postupak zbog krivičnog dela proganjanja na štetu Ane Ilić.

- Postupajući po navedenom predlogu, rešenjem od 16. 12. 2019. godine odbijen je predlog OJT Valjevo da se prema osumnjičenom Marku Markoviću odredi pritvor i istim rešenjem mu je izrečena zabrana da prilazi na udaljenost manju od 500 metara oštećenoj Ani I, da se sa istom sastaje, da ostvaruje komunikaciju fiksnim i mobilnim telefonom.

Međutim, u januaru se ta mera ukida, jer je krivična prijava protiv nasilnika odbačena.

- Podneskom od 14. 1. 2020. godine OJT Valjevo je obavestilo ovaj sud da je u konkretnom slučaju primenjeno pravilo oportuniteta te da je krivična prijava odbačena. Rešenjem ovog suda od 15. 1. 2020. godine je zbog toga, prema osumnjičenom ukinuta izrečena mera zabrane prilaženja, sastajanja ili komuniciranja - objašnjavaju u sudu.

Druga prijava 2021. godineProšlo je nešto više od godinu dana i, februara ove godine, Tužilaštvo se ponovo obraća sudu.

- Predlogom OJT Valjevo od 2. 2. 2021. godine OJT Valjevo je predložilo da se prema osumnjičenom Marku Markoviću iz Kamenice odredi pritvor ili da mu se izrekne mera zabrane prilaženja, sastajanja ili komuniciranja sa oštećenom Anom Ilić, pa je rešenjem od 2. 2. 2021. prema istom ponovo određena mera zabrane prilaženja, sastajanja ili komuniciranja sa oštećenom Anim I. na udaljenosti manjoj od 100 metara i naloženo mu je da se svakog ponedeljka, počev od 8. 2. 2021. godine pa dok mera bude trajala javlja povereniku Uprave za izvršenje krivičnih sankcija - objašnjavaju dalje u sudu.

U oba rešenja kojim su određene mere osumnjičeni je upozoren da se prema njemu može odrediti pritvor ukoliko prekrši izrečenu zabranu, navodi se u odgovoru.

Usledila je uslovna osuda i, konačno, zabrana prilaska koja će trajati tri godine, što bi u praksi trebalo da bude možda i dovoljno da se žrtva zaštiti, ali nasilnik se naumio da odnos okonča ubistvom i samoubistvom.

- Nakon toga OJT Valjevo podnosi optužni predlog sa sporazumom o priznanju krivičnog dela zbog proganjanja, koji sporazume je prihvaćen presudom ovog suda. od 3. 2. 2021. godine, pa je okrivljenom Marku Markoviću iz Kamenice izrečena uslovna osuda tako što mu je utvrđena kazna zatvora od 5 meseci koja se neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od 3 godine od dana pravosnažnosti ne učini novo delo - navode u sudu.

- Takođe je prema okrivljenom izrečena mera zabrane približavanja i komunikacije sa oštećenom Anom Ilić, i to tako što mu se zabranjujue približavanje oštećenoj na manje od 100 metara, pristup prostoru oko mesta stanovanja oštećene u naselju Peti puk i mesta rada oštećene u okolini fabrike "Gorenje" u Valjevu kao i dalje uznemiravanje oštećene, odnosno dalja komunikacija sa njom, a koja mera će trajati tri godine.

Dve hitne mere
- Povodom događaja koji su bili predmet navedenih krivičnih postupaka prema mogućem učiniocu Marku Markoviću su izrečene hitne mere privremene zabrane kontaktiranja i prilaska žrtvi nasilja Ani I. na period od 30 dana i to dana 17. 12. 2019. godine i dana 3. 2. 2021. godine - obaveštavaju u Sudu.

Ana Ilić nije se smatrala članom porodice Marka Markovića i protiv njega nije vođen krivični postupak za nasilje u porodici.

- Protiv osumnjičenog nije nikada vođen krivični postupak za nasilje u porodici jer u smislu odredbi 194 KZ emotivna partnerka se ne smatra članom porodice ali ista uživa zaštitu u smislu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici u kom postupku su mogle biti određene hitne mere i u odnosu na emotivne partnere - objašnjavaju u sudu.

- Okrivljeni Marko Marković je po zanimanju policijski službenik. Napred navedenim odlukama suda okrivljenom nije oduzeto oružje.

Zašto nije bio određen pritvor?
Na pitanje zašto nije određen pritvor Markoviću, sud je objasnio da bi tako nešto bila krajnja mera i da se smatralo da je zabrana prilaska bila dovoljna.

- U pogledu razloga zbog kojih prema okrivljenom nije određen pritvor imajući u vidu činjenicu da je pritvor tražen iz pritvorskog razloga da se onemogući da okrivljeni utiče na svedoka oštećenu Anu Ilić, procena je suda bila da se ova svrha može ostvariti izrečenom zabranom prilaska i komuniciranja, budući da je pritvor najrestriktivnija mera i isti se može odrediti samo kada svrhu nije moguće postići drugom merom - zaključuju.

Policija ga je udaljila s posla
Nakon prijave u februaru, reagovala je i policija, koja je donela i mere unutar svoje organizacije, budući da je nasilnik bio službenik MUP.

Policija ga je tada uhapsila, oduzela mu oružje, službenu legitimaciju i značku, nakon čega je sproveden na saslušanje u Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu. Pored toga, Policijska uprava u Valjevu protiv njega je u februaru pokrenula disciplinski postupak i udaljen je sa posla, navodi se u ranijem saopštenju policije.