AKTUELNO

Od raskida sa njim život joj se, takoreći, pretvorio u pakao. On kao pravi psihopata nije hteo da prihvati da ona više ne želi da bude sa njim. Pretio joj je da će je ubiti ako mu se ne vrati, a svakog dana je pratio gde god da se kretala - pričaju za "Blic" prijatelji i poznanici Ane Ilić (34), Valjevke koju je hicima iz pištolja ubio bivši partner, inače suspendovani policajac Marko M. koji je nakon zločina izvršio samoubistvo. Njegovo telo pronađeno je dan nakon zločina na 300 metara od zgrade u kojoj je Ana živela sa petogodišnjim sinom.

Prijatelji ubijene majke dvoje maloletne dece kažu da ju je Marko M. praktično konstatno proganjao.

- Uhodio ju je. Nekada bi se samo iznenada pojavio iza nekog drveta dok ide ulicom i stao ispred nje. Živela je u stalnom strahu i pod stresom - pričaju.

Ana je Marka M. dva puta prijavljivala policiji za uhođenje, prvi put 2019. godine, a drugi put u oktobru ove godine.

- Mnogo više od dva puta, što lično, što njeni roditelji su prijavljivali da je prati i preti joj, ali ništa nije preduzeto da se on zaustavi. Na kraju, ostvario je svoje pretnje. Ana drugih problema i drugih neprijatelja nije imala – ogorčeni su prijatelji ubijene Valjevke.

Marko M. bio je službenik policijske ispostave Policijske uprave u Valjevu. Osnovano se sumnja da je on ubio Anu koja ga je prijavljivala za proganjanje i nanošenje fizičkih povreda.

- Na adresama na kojima je bio prijavljen i na lokacijama za koje se zna da je boravio, nije pronađen, tako da je započeta pretraga terena. Veštače se i materijalni tragovi prikupljeni sa mesta zločina, na ulazu stambene zgrade u naselju Peti puk gde je ubijena živela poslednjih meseci. Apsolutno se isključuje mogućnost da je žrtva usmrćena iz službenog pištolja, jer je policajac za koga se osnovano sumnja da je ubica još od februara pod suspenzijom i oduzeto mu je oružje – navode izvori bliski istrazi.

Telo policajca pronađeno je u toku dana na vojnom poligonu na oko 300 metara od zgrade u kojoj je Ana živela. Sumnja se da je izvršio samoubistvo.

Ana je, naime, svog bivšeg emotivnog partnera za proganjanje i fizičke povrede poslednji put prijavila početkom februara i on je tada uhapšen i zadržan 48 sati u policiji. Međutim nakon toga je sa sudom sklopio sporazum o priznanju krivice, pa mu je uz hitnu meru zabrane komuniciranja i prilaska oštećenoj na manje od 100 metara, izrečena i osuda od pet meseci, uslovno tri godine zatvora.

Ubijena uoči nacionalnog Dana sećanja na žrtve nasilja

Ana Ilić ubijena je dan pre nacionalnog Dana sećanja na žrtve nasilja koji se obeležava 18. maja i po podacima Autonomnog ženskog centra sedma je žrtva ove godine, ubijena od strane partnera ili člana porodice. Komentarišući njen slučaj, Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra za „Blic“ kaže da problem nisu bile hitne mere izrečene muškarcu za koga se osnovano sumnja da ju je ubio, već procena rizika za žrtvu.

U skladu sa procenom rizika treba da se odredi da li će se primenjivati hitne mere zabrane prilaska i komunikacije ili ZKP, odnosno određivanje pritvora nasilniku. Ono što se nama dešava, na žalost, jeste da se uradi loša procena rizika, pa se nekome ko je ozbiljan nasilnik izriče ta najblaža moguća mera. To je kao kad imate malignu bolest, a lečite je aspirinom. Znači, važno je prikupljanje svih informacija i kako procenjujete rizik za žrtvu. Ako je nasilnik visoko opasan, a izrečena mu je najblaža mera i žrtva je tako ostala nezaštićena, šta se drugo moglo očekivati kao ishod – kaže sagovornica.

Za 10 godina ubijeno 340 žena

Po istraživanju Autonomnog ženskog centra, u poslednjih deset godina u Srbiji najmanje 340 žena je ubijeno od strane partnera ili člana porodice. Prošle godine broj žrtava u porodično-partnerskom odnosu zaustavio se na broju od 26. U odnosu na prethodne godine, taj broj je manji, ali je problem što se povećava broj žena koje, pre nego su postale žrtve, nikad nisu prijavile nasilje.

U prošlo godini u samo jednoj sedmini slučajev femicid se dogodio nakon što je nasilje bilo prijavljeno. Znači, u šest sedmina slučajeva nije bilo prethodne prijave nasilja. Tako da hitne mere nemaju veze sa ubistvima, nego je osnova da se femicid spreči u proceni rizika opasnosti koja preti žrtvi od nasilnika – zaključuje Vanja Macanović.