AKTUELNO

Kako je Veljko Belivuk napisao u poruci koja je presretnuta iz zatvora, za izvršenje plana im je trebalo "još dva-tri dana".

Veljko Belivuk, prema pisanju medija, poslao je iz zatvora poruku mafijašima koja je presretnuta, a koja je počinjala rečima “Trebalo nam je još dva-tri dana da završimo posao…”. Govoreći o detaljima ove poruke, Milan Lađević, glavni i odgovorni urednik dnevno lista “Srpski telegraf”, kaže da je jasno o čemu je reč.

- Svi dobro znamo ko je bio meta kavačke ispostave u Srbiji, a kojom je rukovodio Velja Nevolja. On je imao jaku logistiku u samom Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije. Pisali smo o ovom klanu, a otkrili smo i da im je oružje, kojim je trebalo da bude izvršen atentat na predsednika Aleksandra Vučića, stiglo iz MUP-a. Dakle, planirali su da mitraljez stave u neku prikolicu ili kamion, prekriju ga ceradom i da čekaju da naiđe vozilo predsednika pod pratnjom. Oni bi ga sačekali i mecima bi sasekli automobil na pola, a samim tim i predsednika Vučića. Ako im to ne uspe, dotukli bi ga snajperom – kaže Lađević za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Budući da je ovaj plan pao u vodu, a poruka Velje Nevolje je presretnuta, sada je cela priča propala.

- Policija je pronašla bunker sa oružjem, pronađena je i mašina za mlevenje mesa u kojoj su od žrtava pravili ćevape. Sada treba videti da li su lideri kavačkog klana iz Crne Gore, odnosno Ukrajine, imali političku podršku – kaže Lađević.

Dodaje da kriminalce ne interesuje ništa drugo do “obrtanje” droge, a ako im u ovom poslu zasmeta bilo ko, oni će ga “skinuti”, pa makar se radilo i o predsedniku Vučiću. Zapitao je ko je Radoja Zvicera pustio da pobegne i podseća da su ga pratili pripadnici Nacionalne bezbednosti Crne Gore.

Kada je reč o tzv. štek stanovima koji su otkriveni pored stranih ambasada, savetnik za bezbednost i istrage DBA Stevan Đokić, kaže da je jasno da su instrukcije dolazile iz MUP-a.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nijedna naša služba ne može da vrši opservaciju na takvim lokacijama, pored ambasada, jer bi to bio diplomatski skandal. Dakle, informacija o “pogodnostima” štek stanova kraj ambasada morala je da dođe iz MUP-a. Ambasade ovo ne moraju ni da znaju, osim ako indirektno, ili čak direktno, ne učestvuju u nekim prikrivanjima i pripremanjima – kaže Đokić za “Novo jutro”.

Dodaje da je Belivuk bio samo izvršilac i ocenjuje da opasnost po predsednika i dalje postoji.

Priprema atentata nije previse bitna, koliko je važno obezbediti logistiku posle njega, kaže Predrag Jeremić, glavni i odgovorni urednik portala “Embargo”. Bezbedna evakuacija je najbitnija, kao i usmeravanje pažnje policije na neku treću osobu.

Foto: TV Pink Printscreen

- U ovakvoj situaciji je vrlo moguće da su umešane i strane obaveštajne službe koje jedva čekaju da nekoga na ovaj način zloupotrebe i iskoriste za svoje političke i kriminalne ciljeve – kaže Jeremić. Dodaje da su ovim službama glavni interesi: novac i moć.

Miloš Lazić, novinar dnevnog lista “Kurir”, kaže da je u kući u Ritopeku pronađena oprema koja se nesporno koristi za presretanje i uništavanje kolone vozila.

- Raketnim bacačem se uništavaju prvo i poslednje vozilo u koloni, onda se brovingom završava posao. Ako neko preživi, tu su i mine usmerenog dejstva. Istraga mora ići u pravcu koji bi dao odgovor na pitanje: kako je oružje završilo kod njih – kaže Lazić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu u nastavku:

#Milan Lađević

#Miloš Lazić

#Predrag Jeremić

#Stevan Đokić