AKTUELNO

Klan Veljka Belivuka koristio je uglavnom četiri vrste naoružanja u obračunima sa suparnicima. U njegovom tajnom bunkeru u Ritopeku pronađeno je najviše pištolja „CZ 99“, zatim automatski pištolj „škorpion“ i automata „hekler“ i „kalašnjikov“.

Ove četiri vrste oružja, srpska mafija upotrebljava već tri decenije. Za obračune „jedan na jedan“ koristili su „CZ 99“, dok su u sačekušama uvek upotrebljavani „hekler“, „škorpion“ i „kalašnjikov“.

Foto: objektiv/Vlada Šporčić, Pink.rs, Tanjug

Omiljeno oružje „zemunskog klana“ bio je upravo – „kalašnjikov“. Ovaj automat je i najviše korišćen u obračunima. Poluautomatski pištolj CZ99 proizvodi se od 1989. godine proizvodio u Kragujevcu. Napravljen je kao zamena za službeni pištolj „M57“ (popularni „tetejac“) u jedinicama policije i vojske. „ŠKORPION” („Zastava M84“) je automatski pištolj, koji se takođe proizvodi u Kragujevcu po licinci češke firme „Zbrojovka“.

Foto: Foto/MUP Srbije

Namenjen je uništavanju žive sile u bliskoj borbi. Zbog svojih malih dimenzija, sklopivog kundaka, brzine vatre i mogućnosti korišćenja prigušivača M84 se koristi u specijalnim jedinicama, kao oružje za ličnu zaštitu posada vozila ali i kao oružje bezbednosnih firmi i telohranitelja.

„HEKLER I KOH“ nemački automat spada u lako naoružanje specijalnih jedinica. Vrlo precizan, sa različitim kalibrima, u širokoj upotrebi je bio na ratištima bivše SFRJ.

"Kalašnjikov“ (AK-47) jeste jurišna puška laka, kompaktnija, manjeg dometa, razvijen oko metka kalibra 7,62 milimetra i ima mogućnost odabira paljbe. Ona je najrasprostranjenije oružje u svetu. Modifikovana verzija proizvodi se u Srbiji.