AKTUELNO

Carinici su, u saradnji sa policijom, tokom proteklog vikenda, na nekoliko graničnih prelaza, uspeli da otkriju i spreče krijumčarenje ukupno 63.000 cigareta.

Najveća količina nelegalnih cigareta otkrivena je i zaplenjena na prelazu Batrovci, u noći između subote i nedelje, kada je zahvaljujući carinskom mobilnom skeneru potvrđeno da se u autobusu bujanovačkih registarskih oznaka skriva i tovar od gotovo 36.000 cigareta sa akciznom markicom tzv. ''Kosova''.

Autobusom koji se uputio ka EU upravljao je 38-godišnji državljanin Srbije albanske nacionalnosti, a pored njega u vozilu su se zatekla još tri vozača.

Kada su nakon skeniranja, na slici uočene nepravilnosti u prednjem delu autobusa, službenici su sproveli detaljan pregled i otkrili specijalno napravljen bunker u podu vozila u koji je bilo spakovano 179 boksova i 8 paklica cigareta.

Na graničnom prelazu Gradina tokom vikenda osujećena su dva pokušaja krijumčarenja cigareta sa ukupno 14.800 otkrivenih komada.

Prvo je u kombiju koji je saobraćao na relaciji Bugarska – Belgija, na ulazu u Srbiju, otkriven putnik koji je u prtljag zapakovao čak 23 boksa raznih cigareta sa bugarskim akciznim markicama i to 23 boksova cigareta.

Sledećeg dana je na ulazu istog graničnog prelaza radi redovne kontrole zaustavljen još jedan kombi bugarskih registarskih oznaka koji se iz te zemlje uputio ka Holandiji.

Foto: Uprava carina

Kombijem je upravljao bugarski državljanin u društvu još dvojice saputnika i svi su izjavili da nemaju ništa da prijave.

Ubrzo potom, iza suvozačevog sedišta otkrivene su dve kartonske kutije ispunjene boksovima krijumčarenih cigareta sa bugarskim akciznim markicama.

Na ulaz graničnog prelaza Preševo je 25. aprila 2021. godine oko 14 časova pristigao kombi marke ''VW'' bugarskih registarskih oznaka kojim je upravljao makedonski državljanin.

Niko od putnika, niti vozača nije imao ništa da prijavi za carinsku kontrolu, ali je tokom detaljnog pregleda koji je nakon toga sproveden u saradnji sa policijom, utvrđeno da u prtljagu ima puno neprijavljenih cigareta i to među ličnim stvarima, pa čak i u čarapama i u kutijama za keks.

Ukupno je otkriveno 5.800 krijumčarenih cigareta.

Poslednji u nizu osujećenih pokušaja krijumčarenja duvanskih proizvoda dogodio se noćas oko ponoći na izlazu graničnog prelaza Kelebija.

Foto: Uprava carina

Tada je na red za redovnu kontrolu pristigao autobus beogradskih registarskih oznaka koji je putnike prevozio na relaciji Šabac – Beč, a vozilom je upravljao 31-godišnji srpski državljanin.

Na uobičajno pitanje carinika da li imaju nešto da prijave, vozač je u svoje i u ime putnika odgovorio odrično. Međutim, nakon provere na mobilnom skeneru, vozačeva izjava je demantovana, jer se pokazalo da su bočne stranice prednja dva reda sedišta ispunjene sadržajem kome tu nije mesto.

Naime, skinuvši prozorske lajsne, iza tapacirunga otkriveno je 6400 švercovanih cigareta raznih robnih marki sa akciznim markicama Republike Srbije.

#Carina

#cigarete