AKTUELNO

Crnogorac se sumnjiči da je kupovao drogu i slao je u Evropu i Ameriku, kao i da je bio jedan od organizatora mafije s Balkan

Crnogorski državljanin Ivan Armuš uhapšen je u nedelju u velikoj akciji kolumbijske policije, koja ga je označila kao jednog od vođa balkanskog kartela!

Kako je navela policija te države, Armuš je uhapšen u sklopu zaplene 494 kilograma kokaina na luksuznoj jedrilici koja je iz luke Kartahena trebalo da isplovi za Lisabon. Otkriveno je da je, osim za slanje velikih pošiljki kokaina u Evropu, ovaj Cetinjanin bio zadužen i za snabdevanje američkog tržišta.

Vrednost 20 miliona dolara

- Droga na jedrilici je bila spakovana u torbe, u 23 pravougaona pakovanja. U trenutku zaplene u Kolumbiji njena vrednost je 20 miliona dolara, a ulaskom u Evropu dostigla bi višestruko veću vrednost - navode oni.

Detalji istrage: Bio Kekin saradnik?

Kolumbijska policija otkrila je da je Ivan Armuš, kao jedan od glavnih ljudi za nabavku kokaina za balkanske klanove, uspostavio saradnju sa tri najveća kartela u Južnoj Americi i da je išao u njihove laboratorije da proveri kvalitet kokaina. - Pregovore o transportu i sa kupcima je vodio isključivo u luksuznim hotelima u Medeljinu, Katraheni i Barankilji - naveli su oni i otkrili da se proverava da li je Dejan Stanimirović Markos, koji je 21. marta 2020. ubijen u Kolumbiji, bio deo Armuševe grupe. Mediji su tada objavili da je Stanimirović radio za odbeglog Dejana Stojanovića Keku i da je jedno vreme boravio u Španiji.

Armuš je, kako je otkrila kolumbijska policija, bio zadužen za direktnu nabavku droge od vodećih kolumbijskih kartela, proveru njenog kvaliteta i organizaciju transporta. Utvrđeno je da je u Kolumbiji boravio tri godine, pošto je posle jednog ubistva u Španiji 2018. godine, koje se dovodi u vezu sa ratom kavačkog i škaljarskog klana, morao da pobegne iz te države. Navodno, on se sumnjiči za učešće u toj likvidaciji, ali nije otkriveno o kom je ubistvu reč.

- Kada je stigao u Kolumbiju, postao je šef ispostave jednog od zaraćenih klanova i njegova uloga je bila da direktno od kartela nabavlja čist kokain i šalje ga u Evropu. Skoro tri godine uspevao je da ostane neotkriven, pošto je glumio bogatog naslednika koji živi luksuzno - obelodanila je policija. Crnogorac je, kako navode, govorio da njegova porodica poseduje lanac hotela u Holandiji.

- Vodio je ekscentričan i raskošan život, a mnogo para trošio je i tako što je čašćavao devojke iz siromašnih četvrti Karatahene - otkrila je policija. Međutim, takav život došao mu je glave. Kako je otkriveno, uhapšen je zahvaljujući majci jedne devojke, koja je policiji prijavila da njena ćerka dolazi kući s velikim sumama novca, provodi vikende van kuće, konzumira alkohol i boravi u elitnim stanovima sa dvostruko starijim strancima.

Lanac prostitucije

- Sumnjala je da je njena ćerka uvučena u prostituciju. Na osnovu njene prijave, istražna grupa prikupljala je informacije i utvrdila da nije reč o prostituciji, već da se njena ćerka zbližila s ljudima iz jednog od najmoćnijih kartela - navodi se na sajtu kolumbijske policije.

Ivan Armuš na Fejsbuku je naveo da je rodom sa Cetinja, ali da živi u Barseloni. Poslednje fotografije objavio je 2017, a godinama unazad na toj društvenoj mreži objavljivao je fotografije iz Barselone.

Kako navode, pored Armuša, uhapšene su još dve osobe osumnjičene za učešće u švercu pola tone droge.

- Uspeli smo da identifikujemo čitavu strukturu koja je trgovala drogom iz kolumbijskih Kariba. Pored Armuša, uhapšena su još dva Kolumbijca - potvrdio je general-major Alehandro Bustamante, direktor odeljenja za borbu protiv narkotika, koji je Armuša označio kao "opasnog čoveka".

#Hapšenje

#Kolumbija