AKTUELNO

Profesor glume Miroslav Mika Aleksić bio je uračunljiv u trenutku silovanja i seksualnog uznemiravanja za koje su ga optužile bivše učenice njegove škole, pokazalo je psihijatrijsko veštačenje.

Veštačenje psihijatra koje je nedavno završeno pokazalo je da Aleksićeva svest nije bila pomućena. Aleksić je bio potpuno uračunljiv, potpuno svestan težine dela koje čini - kaže izvor beogradskog lista blizak istrazi.

Zahvaljujući ovom nalazu veštaka, Mika Aleksić neće moći da se izvlači na psihičke poremećaje i da tako izbegne zatvorsku kaznu ukoliko se dokaže da je činio dela za koja su ga devet mladih glumica optužile.

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović, Printscreen YouTube/StudioB

Inače, danas će u Višem javnom tužilaštvu biti i saslušanja dva dodatna svedoka oštećenih devojaka, nakon čega se očekuje od tužilaštva da podigne optužnicu. Reč je o dvojici veštaka koji su radili psihološko veštačenje glumice Milene Radulović. Oni bi svakako mogli mnogo toga da kažu što bi osvetlilo ovaj slučaj kazao je ranije izvor.

Podsetimo, psihološkom veštačenju bilo je podvrgnuto svih devet devojaka, žrtava Miroslava Mike Aleksića. Rezultati veštačenja ukazali su da su devojke govorile istinu o tome kako ih je nastavnik glume silovao i seksualno zlostavljao.

Kako je ispričao punomoćnik nekih od žrtava Jugoslav Tintor, žrtve je veštačila komisija veštaka neuropsihijatara i psihologa, koja je zaključila da su one trpele "psihičke patnje visokog intenziteta". Prema nalazu veštaka, iskazi devojaka o tome šta su preživele od Aleksića mogu se smatrati potpuno validnim.

Foto: Tanjug/Rade Prelić, Printscreen YouTube/StudioB

Iz veštačenja proizlazi da se ponašaju iskreno, da kod njih nema konfalublacije (popunjavanje rupa u sećanju izmišljenim, fiktivnim detaljima), poremećaja, mitomanije, fantastike.

Aleksić se tereti da je si lovao i polno uznemiravao ukupno devet polaznica škole Stvar srca. Samozvanom profesoru glume na teret se stavlja ukupno 19 krivičnih dela: polno uznemiravanje 11 i osam silovanja izvršenih od 2008. do 2020. godine. Jedna od devojaka je u vreme napastvovanja bila maloletna, dok su ostale tvrdile da ih je napadao i dok su bile maloletne i nakon punoletstva.