AKTUELNO

Aleksandar Čabarkapa koji je za vikend uhapšen u Loznici zbog sumnje da je opljačkao penzionera (69) u trenutku privođenja bio je na poternici koju je Drugi osnovni sud raspisao za njim četiri meseca ranije.

Čabarkapa, protiv koga se u sudovima vode čak tri postupka zbog različitih krivičnih dela, sa još četvoricom muškaraca, N. M. (31), S. Ð. (45) iz Beograda, kao i A. N. (41) iz okoline Loznice, i Z. G. (30) iz Mostara, u subotu je došao do jedne kuće u okolini Loznice, pozvonio, a potom su, kako se sumnja, kućepazitelja i muškarca koji su im otvorili vrata ugurali u kuću, lažno se predstavljajući kao policajci.

Njih petorica su tada, kako se sumnja, kućepazitelja (51) i muškarca (43) oborili na pod, vezali im ruke i noge, sve vreme ih udarajući i tražeći da kažu gde se nalazi sef sa novcem i zlatom.

Oni se sumnjiče da su ih potom zatvorili u tuš-kabinu, a potom pretražili kuću u potrazi za novcem i ukrali 100 franaka, 150 evra i 6.000 dinara. Za ovaj zločin se saznalo kada je jedan od oštećenih uspeo da pobegne kroz prozor kupatila i pozove policiju.

Kako saznajemo, prilikom hapšenja policija je utvrdila da se među privedenima nalaze dve osobe za kojima tragaju već četiri meseca - Aleksandar Čabarkapa i S. Đ. (45). Za njima je Drugi osnovni sud, prema našim saznanjima, u decembru prošle godine raspisao poternicu u okviru postupka koji se vodi protiv njih zbog teške krađe koja se dogodila u martu prošle godine.

Foto: Facebook.com/Aleksandar Cabarkapa

- Njih dvojica se terete da su s još jednom osobom namamili Arape koji su iznajmljivali stan od Čabarkape, a potom ih opljačkali. Zbog toga su bili u pritvoru od marta do oktobra prošle godine zbog bojazni da ne ponove delo. Međutim, sudija je u oktobru doneo odluku da ih pusti iz pritvora - objašnjava izvor upoznat s istragom.

Drugo osnovno tužilaštvo žalilo se na ovaj potez sudije, te je krivično vanpretresno veće ponovo odlučivalo o pritvoru. Za to vreme, Čabarkapa i S. Đ. bili su na slobodi.

- Tužilaštvo je tražilo da im se odredi pritvor jer su osuđivani za pljačke i razbojništva još ranije, ali i zato što se protiv Čabarkape vodi proces i u sudu u Sremskoj Mitrovici i u Višem sudu u Beogradu. Veće suda utvrdilo je na osnovu dosijea okrivljenih da postoji bojazan da će na slobodi nastaviti s pljačkama, te im je ponovo odredio pritvor - kaže izvor i dodaje da su obojica već tada bili nedostupni istražnim organima.

Naš sagovornik dodaje da se obojica okrivljenih nisu pojavili ni na ročištima koja su nakon toga usledila.

- Sud je za njima raspisao poternicu, ali do ovog razbojništva nisu bili dostupni organima reda. U međuvremenu, ostvarile su se slutnje tužilaštva zbog kojih je zahtevan njihov pritvor. Uhvaćeni su u još jednoj pljački - dodaje sagovornik.

#Aleksandar Čabarkapa