AKTUELNO

Dileri na sva načine pokušavaju drogu da sakriju od policije, a u ovim namerama najviše se istakla devojka iz Dervente, zbog koje su policajci morali angažovati ginekologa.

Do sada su dileri krili drogu u čarapama, donjem vešu, hrani, ali je ova devojka iz Dervente otišla korak dalje.

Izvor blizak istrazi pojasnio je da je policija došla do informacija da ova devojka poseduje određenu količinu droge.

Prilikom pretresa policija kod nje nije našla drogu, pa su posumnjali da ju je sakrila, i to ne baš na uobičajenom mestu. Zbog toga su morali angažovati ginekologa iz Dervente, koji je prilikom pregleda kod nje našao vrećicu s heroinom – kaže sagovornik.

Marihuana u čipsu

Portparol Policijske uprave Doboj, Dragana Kerkez, rekla je da su oni tokom tri meseca ove godine pojačanim aktivnostima došli do znatno boljih rezultata u borbi protiv neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga.

Ona je takođe pojasnila da su dileri na sve načine pokušavali sakriti drogu od policije, ali da im to nije polazilo za rukom.

Jedan od dilera je, kada je vidio policiju, pokušao drogu sakriti u usta. Kod drugog smo narkotike našli u donjem vešu, kao i u čarapama. Prilikom jednog pretresa naši službenici su drogu našli u motoru frižidera – pojasnila je Kerkezova.

Navodi da su, osim toga, drogu u jednom slučaju našli u vrećici čipsa. Tada je policija zaustavila automobil. Prilikom kontrole primetili su da se u kesici nalazi materija koja podseća na marihuanu. Prilikom pretresa, u čipsu je pronađena kesica sa oko pet grama marihuane.

Foto: Pink.rs/R. Lazarević

Nagoreli dokaz

Jednom prilikom su policajci iz vatre morali da vade drogu. Tada je policija upala u stan koji su koristila dva brata, a jedan od njih je drogu ubacio u šporet.

Inspektor je veoma brzo reagovao i iz vatre izvadio vrećicu s marihuanom, koja je već bila nagorela, i tako sačuvao dokaz za suđenje.

Kada je u pitanju borba protiv narkotika na području dobojske regije, Kerkezova kaže da su u ovoj godini ostvarili zapažene rezultate.

Broj podnesenih izveštaja Okružnom tužilaštvu Doboj u odnosu na isti period prethodne godine povećan je za 55 odsto dok je broj evidentiranih prekršaja povećan za 47 odsto – ističe Kerkezova.

Na području Policijske uprave Doboj za prva tri meseca ove godine podneseno je ukupno 11 izveštaja o počinjenom krivičnim delima u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, a u navedenom periodu evidentirano je ukupno 97 prekršaja u vezi s opojnim drogama.

Kada je u pitanju oduzeta droga, takođe smo ostvarili veoma dobre rezultate. U ova tri meseca oduzeli smo 10,58 kilograma spida, 458 grama marihuane i 10,31 gram kokaina. Ove količine su mnogo veće, ako se porede sa istim periodom prošle godine – kaže portparol dobojske policije.

Rekord

Kao najveću zaplenu u ovoj godini ističe akciju „Splav“ u kojoj je, između ostalog, oduzeto i više od 10 kilograma spida.

Pored toga, policija je hapsila i podnosila izveštaj zbog krivičnih dela “neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga”, “omogućavanje uživanja opojnih droga”, kao i veći broj prekršaja zbog zloupotrebe opojnih droga.

Takođe, za 35 osoba su izdati prekršajni nalozi, jer su odbili da se testiraju na prisustvo opojnih droga u organizmu – kaže Kerkezova.

Ona je poručila da će policija i u narednom periodu nastaviti s akcijama koje su usmerene protiv dilera i nedozvoljene proizvodnje i prometa opojnih droga.

Akcija „Splav“

Sredinom marta policija je na području Dervente izvela akciju „Splav“ u kojoj su pretresene četiri lokacije. Tom prilikom uhapšeni su Bojan Legin i Danilo Đ.

Prilikom pretresa jedne od lokacija, pronađena je i oduzeta kompletna oprema za ilegalno laboratoriju za proizvodnju marihuane. Takođe, u ovoj akciji policija je zaplenila ukupno oko 10 kilograma droge spid – istakao je tada izvor iz policije.