AKTUELNO

Renato Vuković (21), student hemije iz Kikinde, jedan je od šestoro mladih koji su pre devet godina, 1. aprila, živote izgubili u stravičnom požaru dva sata nakon ponoći u novosadskoj diskoteci ,,Kontrast“. Njegova majka Snežana, u bolnoj ispovesti za štampu svedoči o neprebolnim tenucima nakon gubitka sina jedinca, najmlađe žrtve požara.

Dani protkani tugom i patnjom za sinom, razdiru majčinu dušu devet godina. Bolni datum koj se bliži, umesto dana šale, postao je dan tuge, a godine ispunjene borbom da potpuno ne potone.

Foto: Tanjug Video

To se jednostavno ne prežali, ne zaboravi. Jednostavno, to je otrgnuto i naprosto samo naučite da živite sa tim. Prihvatila sam tragediju racionalno, ali emotivno ne mogu. To je večita klackalica i nit sa kojom koračam kroz žvot - kaže majka Snežana drhtavim glasom.
Devet godina je prošlo, a čini mi se kao da se sve dogodilo juče. Sećanja su snažna, emocije su iz godine u godinu dublje i svakog dana imam borbu da budem u nekakvom balansu. Za samohranu majku kao što sam ja bila sa sinom jedincom, to je vrlo teško rešenje i neobjašnjivo je koliko više energije i snage imam da koračam u životu. Mislila sam i priželjkivala da ne živim više i i da će se Bog smilovati da me uzme. Bila sam u jednom teškom emocionalnom bunilu, jer kada se tako nešto desi, jedino je što majka može da poželi. Bog sve odeđuje i najbolje zna kad to treba da se desi - nastavlja majka u bolnoj ispovesti.

Foto: Tanjug Video

U toaletu na spratu diskoteke „Kontrast“, koji je 1. aprila 2012. godine izgoreo do temelja, nađeno je telo Milene Dalmacije(28), ali i još četvoro mladih koji su preminuli usled trovanja: Tamare Miladinović (25), Marine Aničić (25), Zorana Ignjatovića (28) i Marka Pavlovića (29). Njihova zagrljena tela pronađena su u kabini. Milena i Renato, bili su u srećnoj vezi nekoliko meseci.

Ja sam dobila krst i nosiću ga dok sam živa. Život, navike i prioriteti, sve je otišlo sa gubitkom Renata. Smatrala sam da sam obična majka koja treba dete da izvede na pravi put, a onda mi je jednog dana sve iščupano. Svake godine održim pomen na njegovom grobu. Pola godine, od 1. aprila do Svete Petke kad nam je slava nekako funkcionišem, a ostatak do novog pomena su jako teški dani koje jedva živim - priča Snežana.

U danima posle tragedije, kada je imala 42 godine, nastavila da se bori kroz život putem koji joj je sin ostavio. Renato je znanja stečena na novosadskom PMF, na odseku za hemiju, praktično primenio i osnovao firmu u kojoj je započeo proizvodnju kozmetičkih preparata po sopstvenim recepturama. Tamo gde je on jednom stao, majka je nastavila.

Foto: Tanjug Video

Renato mi je ostavio put kojim da idem. Ja sam taj put nastavila. Morala sam zbog posla da se preselim u Beograd. Kad se vratim u Kikindu, sama sam, nemam sa kim da podelim ni tugu ni poslovne uspehe. To su zamke sa kojima moram da se pomirim - navodi Snežana koja tokom epidemije kovida 19, pored kozmetičkih i farmaceutskih proizvoda, proizvodi i dezinfekciona sredstva koja poklanja Kikinđanima.

Beživotno telo Renata Vukovića pronađeno je u toaletu u prizemlju, na svega nekoliko metara od izlaza iz diskoteke. Do svog zadnjeg daha borio se da spasi svoju devojku Milenu Dalmacija, koja je nažalost ostala zaglavljena u toaletu, a kada je video da ne može ništa da uradi, krenuo je ka izlazu gde je i izdahnuo.

Ostala je samo tišina i sećanje na tragično ugašenu mladost i na ljubav Renata i Milene.