AKTUELNO

Tri beogradske porodice zavijene su u crno, kada su u sredu po podne, u razmaku od nekoliko časova, prekinuti životi troje mladih. Najpre je, oko 17 časova, devojka LJ. K. (19) pala sa 20. sprata zgrade na raskrsnici ulica Knez Danilove i Stanoja Glavaša, da bi se dva sata kasnije u Batajnici talentovana košarkašica Milica M. (16) obesila u šupi iza kuće u kojoj je živela, a onda je oko 20 časova, u kući na Dedinju, Đorđe Z. (25) pucao u sebe iz puške.

Devetnaestogodišnja LJ. K. pala je sa solitera na parkirani automobil i tom prilikom zadobila teške povrede. Iako je ekipa Hitne pomoći devojku brzo prevezla u bolnicu, ona je ubrzo preminula u Urgentnom centru. Komšije koje stanuju u ovoj višespratnici za "Novosti" su ispričali da je ona bila sudentkinja prve godine više škole i da ne znaju zašto je ona učinila ovako nešto.

- Pala je tačno ispod mog prozora na auto. Iznenadila sam se kada sam videla šta se dogodilo. Mlada devojka... Teško njenim roditeljima - kaže komšinica za naš list.

Beživotno telo svoje ćerke Milice M., u šupi iza kuće, navodno je je pronašla njena majka. Devojčica, koja je imala i dve sestre, bila je sportistkinja, igrala je košarku u Partizanu. Zbog svog talenta, već sa 15 godina je zaigrala i za prvi tim, a bila je i član kadetske reprezentacije Srbije.

Sportska direktorka kluba Bojana Janković u četvrtak je bila zatečena vešću o Miličinoj smrti i nije mogla ni da nasluti šta bi mogao da bude razlog za ovu tragediju. Ona je navela da je Milica bila budućnost naše košarke i jedan od najvećih talenata.

I Miličine komšije u Batajnici, sa kojima smo u četvrtak razgovarali, kažu da je bila divno dete i da su čuli da je, navodno, pre strašnog čina, zamolila svoju baku da joj ispeče palačinke i rekla da ide da prošeta psa. Međutim, neki su navodno čuli da je ove godine već pokušavala da digne ruku na sebe.

Foto: Facebook.com/Олексій Білошицький

- Svi smo u šoku. Roditelji i dalje ne mogu da poveruju da njihovog deteta više nema - kaže nam devojčicin rođak.

I oni koji su poznavali Đorđa Z. za njega imaju samo reči hvale. Kažu da je ovaj student živeo sa majkom i sestrom.

- Uvek je bio nasmejan dečko. Video sam ga pre neko veče kad je šetao psa. Baš smo se lepo ispričali, bio je raspoložen kao i uvek kad se sretnemo. Ne mogu da verujem da se ubio - priča nam Đorđev poznanik.

TEMA ZA PISMENI IZ SRPSKOG JEZIKA UZNEMIRILA RODITELJA

Pojedine korisnike društvene mreže "Tviter" u četvrtak je uznemirila objava jednog roditelja koji je, kako su preneli mediji, napisao da je njegovo dete od profesorke srpskog jezika, na njihovoj vajber-grupi, među ponuđenim temama za pismeni dobilo i sledeću "Samoubistvo - herojski čin ili kukavičluk". Potreseni otac ostao je zaprepašćen ovim potezom nastavnice maternjeg jezika. Međutim, među komentarima je bilo i onih koji opravdavaju potez profesora: - Kao prosvetnog radnika jeza me podilazi da među učenicima ima dece koja pomišljaju na samoubistvo. Provlačim kroz lekcije kako prevazići probleme. Većina roditelja nije svesna koliko tužne, depresivne i nesrećne dece ima. Jutros u vestima da je troje izvršilo samoubistvo - jedan je od komentara. U drugom komentaru navodi se da profesor sam smišlja teme: - Pretpostavljam da mu je namera bila, da zbog učestalosti samoubistava, proveri stav klinaca, pa da eventualno otvori takvu temu za razgovor sa psihologom, da se deluje preventivno.

Prema rečima komšija, mladić je pre 19 godina ostao bez oca Branka. NJega su trojica napadača upucala u njegovoj antikvarnici navodno jer nije hteo da im plaća reket.

Kako za "Novosti" kaže docent dr Ivana Stašević Karličić, direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", starosna grupa adolescenata od 15 do 24 godine je ona u kojoj je suicid vodeći uzrok smrtnosti, dok je Srbija zemlja sa srednjom stopom samoubistava u opštoj populaciji, sa oko 1.500 ovakvih slučajeva godišnje.

- S obzirom na to da se nalaze u jednoj od najosetljivijih faza razvoja ličnosti, na stres reaguju burnije u odnosu na odrasle, već formirane ličnosti. Okidač za ovako burno reagovanje može da bude i naizgled bezazlen razlog - navodi dr Ivana Stašević Karličić. - Najmanji povod, kao što su problemi sa vršnjacima i u školi, sukobi sa zakonom mogu dovesti do promenljivosti raspoloženja, razdražljivosti, anksioznosti, poremećaja spavanja i pada životne energije.

Zato što loše tolerišu svaku frustraciju, kako kaže naša sagovornica, suicid može biti posledica impulsivne odluke da prekinu ovu vrstu patnje.

- Savet roditeljima i ljudima koji u okruženju imaju adolescente je da svaku naglu izmenu ponašanja i funkcionalnosti u školi, porodici i emocionalnim i drugim odnosima shvate ozbiljno u smislu tolerancije, podrške i stvaranja atmosfere uzajamnog poverenja. I naravno, obraćanje profesionalcima iz domena zaštite mentalnog zdravlja, jer to je prevencija da bi se izbegao suicid.

BESPLATNA LINIJA ZA POMOĆ

- PRE dve godine u Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" otvorena je prva nacionalna SOS linija za prevenciju suicida - kaže dr Ivana Stašević Karličić (na slici). - Na besplatnom servisu 011/7777000 stručnjaci 24 sata pružaju hitnu intervenciju u krizi svim osobama koje imaju mentalne smetnje, prvenstveno onima koji imaju suicidalne ideje ili namere.

#samoubstvo