AKTUELNO

Gosti Novog jutra na TV Pink govorili su o temi mafije, kako ona nastaje i kako funkcioniše.

Miloš Lazić, novinar crne hronike dnevnog lista ’’Kurir’’, kaže da bi kriminalne grupe podelio na tradicionalističke i ’ad hoc’ organizacije.

Foto: TV Pink Printscreen

- S jedne strane to su japanske jakuze, kineske trijade, tradicionalne italijanske kriminalne organizacije koje su se preselile u SAD i ove novije balkanski naroko-karteli, meksičke, kolumbijske... – rekao je Lazić za Pink.

- Još davnih dana kada sam pričao sa nekim ljudima, objasnili su mi da naša mafija nije ništa surovija od tih kriminalnih klanova. Nasilju se pribegava kad nema drugog rešenja, jer svaka kriminalna grupa će prvo gledati da kupi nekoga pre nego što će da ga ubije – objašnjava on.

Savetnik za bezbednost i istrage DB-a Stevan Đokić kaže da mafija nastaje često bez neke kontrole i dogovora.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ona nastaje kada par ljudi žele da izvrše krivično delo. Oni funkcionišu na način da traže ustupke od policajaca, sudija, drugih kriminalnih grupa i tako nastaje mafija. Kada se stvaraju kontakti to je mafija – objašnjava Đokić.

- Većina mafija ima savetnike koji se bave bezbednošću i prikrivanjem raznih tragova, dokaza i slično – dodaje on.

Generalni sekretar instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost prof. dr Darko Obradović govoreći o slučaju Velje Nevolje i njegove kriminalne grupe istakao je da je istraga obimna, da se svakoga dana saznaju neki novi detalji ali da je važno da je presečeno delovanje organizovane kriminalne grupe koja ima multinacionalni karaketr.

- To je veliki uspeh kako se ne bi ustoličilo funkcionisanje u dugom kontinuiranom i planskom periodu – naglašava Obradović.

Foto: TV Pink Printscreen

Detektiv Uglješa Grgur rekao je da svi kriminolozi i bezbednosni stručnjaci predvideli su da će 21. vek biti obeležen borbom protiv organizovanog kriminala u celom svetu.

Foto: TV Pink Printscreen

#Mafija

#nastanak