AKTUELNO

Hapšenje Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja i članova kriminalne organizacije koju je navodno vodio, je samo početak borbe protiv organizovanog kriminala, a koji prema oceni sagovorika Pinka ne može da funkcioniše bez logističke pomoći u MUP-u, tužilaštvu i sudstvu.

Advokat Svetozar Vujačić smatra da je ovo samo početak borbe protiv organizovanog kriminala, koju je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i resorni ministar Aleksandar Vulin.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

- Sigurno su imali podršku. Organizovani kriminal se ne može da funkcioniše i da se održi, ako nema logističke pomoći u strukturama i MUP-a i tužilaštva i suda i u BIA. Tvrdim da su tamo 95 odsto zaposlenih čestiti i pošteni ljudi, ali u svakoj struci ima određni broj ljudi koji infektivno deluju - od davanja informacija, dojava... - naveo je Vujačić.

On je rekao da je tu spregu teško dokazati.

- Na primer, nije mi jasno da navodno slučajno sekretar Državnog veća tužilaca Toma Zorić u društvu sa zamenicom drugog opštinskog javnog tužilaštva sedi slučajno u jednom kafiću u Pančevu sa licem iz ove grupe, koje policija dolazi da hapsi - naveo je Vujačić.

Kako je naglasio, loše bi bilo da se ova grupa poistoveti sa navijačima.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Tanjug/Rade Prelić

Zamenik predsednika Udruženja sudija i tužilaca Lazar Lazović kaže da je akcija hapšenja Veljka Belivuka i članova njegove kriminalne grupe pokazala spremnost državnih organa da se uhvati u koštac sa organizovanim kriminalom.

- Ova hapšenja ukoliko se dolažu navodi o kojima mediji pišu imaće dalekosežne posledice - ne samo što će značiti prestanak funkcionisanja jedne orgnazovane kriminalne grupe na našim prostorima, već će predstavljati i prekid logističke podrške koje je mogla da daje drugim organizovanim grupama u regionu, a biće i prilika da se proveri rad MUP-a i pravosuđa - rekao je Lazović.

Prof.dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezdenost kaže da sukob između države i kriminala nikada neće biti završen.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

- Važno je sa stanovišta države, da kriminalne aktivnosti koje ne mogu biti iskorenjene budu svedene na najmanju moguću meru. To je prvi cilj. Drugo da bi se dobila ta bitka mora postojati apsolutna i neprikosnovena volja državnog vrha da se obračuna sa kriminalom - istakao je Kajtez.

Kako je dodao, suština je u izboru kadrova.

#Organizovani kriminal

#Veljko Belivuk | Velja Nevolja