AKTUELNO

Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja, koji je priveden na beogradskom aerodromu danas čim je sleteo u Srbiju, godinama je bio navijač i pripadnik obezbeđenja raznih beogradskih klubova i splavova, a policiji je bio poznat po nasilničkom ponašanju.

Sa Belivukom je, kako smo već pisali, priveden i njegov prijatelj Marko Miljković Mare.

Oni su privedeni na povratku iz Crne Gore kada su sleteli na aerodrom u Beogradu. Kako Pink.rs saznaje, obojica su privedeni na informativni razgovor u vezi njihovog boravka u Crnoj Gori.

Oni su, inače, članovi obezbeđenja Belivuku i Miljkoviću i sačekali su ih na aerodromu.

Naime, oni su 10 dana boravili u Crnoj Gori, gde su bili gosti navodnog vođe Kavačkog klana Radoja Zvicera. 

Crnogorska policija je pre 7 dana uhapsila dva muškarca zbog sumnje da su planirali da ubiju Belivuka na aerodromu u Tivtu.

Za sada nije poznato sta su Belivuk i Miljković radili u Crnoj Gori. Indikativno je da su za vreme njihovog boravka u CG, u Budvi uhapšena dva državljana Srbije zbog sumnje da su pripremala likvidaciju jedne osobe. 

OD NAVIJAČA DO SARDNIKA KAVČANA

Veljko Belivuk je godinama bio navijač i pripadnik obezbeđenja raznih beogradskih klubova i splavova, a policiji je bio poznat po nasilničkom ponašanju.

U martu 2016. godine je bio pravosnažno osuđen na pet meseci zatvora zbog napada na dvojicu maloletnika na jednom splavuu Beogradu. Tužilaštvo ga je tada teretilo da je pištoljem po glavi udario jednog mladića, a potom nastavio da ga udara metalnom barskom stolicom, nakon čega je zapucao na njegovog prijatelja Darka D. i ranio ga.

Ipak, nakon što su oštećeni promenili iskaze, a optužba za posedovanje oružja zastarela, sud je Belivuku sudio jedino za nanošenje teških telesnih povreda. Za to je i osuđen prvostepeno 2015, i pravosnažno 2016.

Preuzimanje "Janjičara"

U široj javnosti je o njemu počelo da se priča iste godine, svega mesec dana nakon presude Apelacionog suda, jer je bio akter napada na Božu Kumburovića i Nebojšu Petkovića, članove obezbeđenja bivšeg direktora FK Partizan Miloša Vazure. Belivuk je za nasilničko ponašanje osuđen u septembru 2016. godine, i to na godinu dana kućnog zatvora.

Na snimku prebijanja objavljenom u medijima vidi se da je tokom incidenta na licu mesta bio i vođa “Janjičara” Aleksandar Stanković, koji je mesec dana nakon presude ubijen u sačekuši u blizini beogradskog Centralnog zatvora.

Nakon njegove smrti, Velja je preuzeo vođstvo nad navijačkom grupom "Janjičari" koja je brzo preuzela primat u beogradskom podzemlju.

Belivuk je bio osumnjičen i da je učestvovao u ubistvu Vlastimira Miloševića 30. januara 2018. godine u centru Beograda. Kasnije je, međutim, oslobođen svih optužbi.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Uspon posle napada u Beton hali

Ime Velje Nevolje ponovo se pominjalo krajem 2018. i tokom 2019. godine nakon što je grupa huligana naoružana upala u jedan klub u Beton hali u centru Beograda, pretukla obezbeđenje, a potom palicama tukla goste i lomila inventar kluba.

Svedoci incidenta opisali su da su pomahnitali nasilnici lomili sve pred sobom i udarali preplašene goste, koji su sklonište tražili ispod stolova i uz zidove kluba, dok su ih napadači gađali flašama, stolicama i barskim stolovima. Ubrzo je otkriveno da iza svega stoji ekipa Velje Nevolje i da je do napada došlo nakon sukoba vlasnikatog kluba sa njima na parkingu. Spekulisalo se i da iza napada stoji sukob oko obezbeđivanja ovog kluba na jednoj od najpopularnijih lokacija u gradu. Ponovoljeno suđenje za ovaj incident je u toku.

Posle incidenta u klubu Veljin uticaj u podzemlju je rastao. Pričalo se da je njegova grupa zadužena za obezbeđivanje gotovo svih većih lokala u prestonici, a ubrzo je Belivuk započeo saradnju sa ''kavačkim klanom'' koji se godinama bavi distribucijom kokaina i koji je u krvavom ratu sa suparničkim ''škaljarskim klanom''. U ratu ova dva klana do sad je ubijeno više od 50 ljudi.

Belivuk, koji je u operativnim policijskim podacima označen kao blizak saradnik ozloglašenog crnogorskog "kavačkog klana" i vođa beogradskog ogranka, poslednjih nedelju dana boravio je u Crnoj Gori, međutim mesecima unazad imao utočište u Pančevu, nadomak Beograda, zbog čega su meštani tog grada živeli u strahu.

Foto: Facebook.com, Tanjug

Zato se veruje da je navijač FK Partizan, Timotije Stojanović Džimi (24), koji je u sredu uveče, u Starčevu kod Pančeva ubijen u obračunu pripadnika navijačke grupe, pripadnik ekipe okupljene oko Belivuka.

#Velja Nevolja