AKTUELNO

Ljubomir Magaš poznat kao Ljuba Zemunac bio je beogradski kriminalac i jedna od najpoznatijih ličnosti jugoslovenskog podzemlja od koga su mnogi zazirali.

U policiji je prvi put registrovan 1964. godine, kao napasnik. U narednih nekoliko godina često je privođen uglavnom zbog sitnih krivičnih dela: grebanja automobila, pretnji, tuča, otmica torbi, a kasnije i osuđivan zbog tri silovanja

Godine 1967. je u jednoj tuči na Tehnološkom fakultetu teško prebio studenta Vladimira Vučkovića, pa je u strahu od policije, prvi put je pobegao u Austriju, a potom u Italiju.

Sedamdesetih godina 20. boravio je u zapadnoj Evropi gde se bavio pljačkama i iznudama. Ubio ga je Goran Vuković zvani Majmun ispred oblasnog suda u Frankfurtu 1986. godine, a sahranjen je na Zemuskom groblju gde mu je podignut spomenik u njegovoj prirodnoj veličini.

Ono što je i danas misterija jeste nestanak spomen-ploče na kojoj je bila ispisana pesma u njegovu čast.

Sahrana Ljube Zemunca bila je jedna od najvećih sahrana u istoriji Beograda. Legenda kaže da “čeličenje” glavom u rukavicu na spomeniku Ljube Zemunca garantuje da ćete postati opasan momak sa asfalta.

O Ljubi su pisane priče, pričane legende, čak su pisane i pesme. Ostaće upamćen kao rodonačlnik jednog načina života, koji će se primiti devedesetih godina u SRJ.

#Ljuba Zemunac

#Spomenik

#nadgrobna ploča