AKTUELNO

Sud BiH objedinio je Darku Elezu kazne koje su mu izrekli ovaj i sud u Istočnom Sarajevu, te mu izrekao jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora.

Sud BiH otpremio je presudu kojom su objedinjene kazne izrečene presudama ovog suda od 10. novembra prošle godine i tadašnjeg Osnovnog suda Srpsko Sarajevo, odnosno Okružnog suda Srpsko Sarajevo od 13. aprila 2004. godine, saopšteno je iz Suda BiH.

Eleza je Sud BiH, na osnovu sporazuma o priznanju krivice, osudio na 15 godina zatvora zbog teških krivičnih dela počinjenih u okviru organizovane kriminalne grupe, poznatog kao predmet "Lutka".

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Optužnica u predmetu "Lutka" teretila ga je za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih dela među kojima su teška ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična dela počinjena od 2005. do 2009. godine.

Sud u Istočnom Sarajevu 2004. godine osudio je Eleza na pet godina i osam meseci zbog ubistva.

Elez se trenutno nalazi na izdržavanju kazne u zatvoru u Vojkovićima, gde čeka odluku po ličnom zahtevu da bude izručen Srbiji kako bi tamo izdržavao kaznu.

Ko je Darko Elez?

Elez je rođen 1980. godine, krivična dela počeo je da niže, prema dokumentaciji MUP Republike Srpske, odmah nakon rata. Bavio se švercom cigareta, a potom i oružja!

Navodno je postao "poznat" po prodaji heroina i kokaina. Bosanski mediji isticali su da je poznat po tome što je "voleo da sarađuje sa policijom", a mnogo su pisali i o njegovom sukobu sa kumom Đorđem Ždralom, s kojim je postao ljuti neprijatelj.

Jedna verzija kaže da je do pucanja "bratske ljubavi" došlo zbog bivše, fatalne misice i Plejboj zečice Slobodanke Tošić. Ona je navodno prvo bila Elezova devojka, pa je potom bila i sa Ždralom.

On se 2006. godine seli u Beograd, gde se povezuje sa Slobodanom Neškovićem zvanim Kobac, koji ga je povezao s jednim od najjačih beogradskih dilera Pejovićem zvanim Peka. Inače Elez ima kuću i stan u našoj prestonici. Sa svojim saradnicima je 2006. "odradio" pljačku Privredne banke Sarajevo u iznosu od 2,2 miliona evra, ali je navodno došlo do trzavica jer novac nije dobro podeljen.

Nikada nije izbegavao medije, i u mnogim emisijama je govorio da nije kriminalac. Uhapšen je u septembru 2009. u Beogradu zbog kako se navodi "više ubistava, iznuda, ucena, razbojništava..."

Foto: Printscreen YouTube/60minutaFTV

Za Elezom je, zbog pokušaja ubistva Ždrale, bila raspisana i međunarodna poternica. Nakon hapšenja, policija je kod Eleza pronašla i listu za odstrel. Godinu dana nakon hapšenja, 2010. godine, beogradski sud osudio ga je na devet godina zatvora!

Ležao je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, a 2013. je tražio da ostatak kazne "odsluži" u BiH, no nije mu dozvoljeno. Godine 2013. u Sarajevu je podignuta još jedna optužnica protiv njega za više krivičnih dela organizovanog kriminala. Ima dva pasoša i dva državljanstva - Srbije i BiH.

#Hapšenje