AKTUELNO

Carinici su 17. novembra 2020. godine na kontrolnom punktu Merdare uspeli da spreče jednog vozača kamiona da prokrijumčari preko 30.000 evra, uprkos tome što je prethodno deo novca koji podleže prijavljivanju pokušao da sakrije u ručni frižider.

Slučaj je otkriven oko 15 časova kada je za kontrolu iz pravca južne pokrajine pristigao kamion mađarskih registarskih oznaka, sa prikolicom za prevoz stoke.

Na pitanje carinika šta ima da prijavi, 39-godišnji vozač, mađarski državljanin, rekao je da nema ništa, jer se prazan vraća iz Prištine, gde je transportovao goveda.

Takođe je napomenuo da kod sebe ima nešto malo novca za put, daleko manje od iznosa koji se mora prijaviti.

Ispostavilo se, međutim, da je to samo delimično tačno, jer je prikolica zaista bila prazna, dok je detaljnom kontrolom kamionske kabine, pored menjača, pronađena ručna torba puna deviza.

Kada se to desilo, carinik je naložio vozaču da uzme torbu i krene u carinske prostorije, kako bi neprijavljeni novac bio prebrojan.

Dok je izlazio iz kabine, vozač je uspeo da deo novca izvadi iz torbe i da ga sakrije u ručni frižider, koji se takođe nalazio u kamionskoj kabini.

Kada je doneo torbu u prostoriju za pregled i otvorio je, cariniku je odmah bilo jasno da deo novca nedostaje.

Nakon ponovne kontrole kabine, svežnjevi evra pronađeni su u ručnom frižideru, baš tamo gde ih je vozač na brzinu sakrio.

Od ukupno pronađenih 30.900 evra vozaču je vraćena dozvoljena suma od 10.000 evra, dok je ostatak zadržan do okončanja postupka pred nadležnim sudom.

Autor: M.MIjatović

#Krijumčarenje

#Novac

#vozač kamiona