AKTUELNO

Iskusni ronilac iz Srbije poginuo je u moru u Dubrovniku, kada je udario glavom u stenu nakon što ga je bacio talas.

Instruktor ronjenja Vladislav Litavski (47) iz Beograda, član „Padi ronilačke asocijacije”, poginuo je u nedelju na plaži hotela „Palas” u Dubrovniku kada je posle silovitog udarca talasa udario glavom o stenu u plićaku.

Foto: Facebook

Nesreća se dogodila u nedelju oko 16.30 na plaži hotela „Palas” u Dubrovniku, prilikom ronjenja u privatnom aranžmanu, potvrdila je policijska uprava dubrovačko-neretvanska. Prvi rezultati uviđaja ukazuju, kako je saopštila policija, da ne postoji sumnja u nasilnu smrt, dok će tačan uzrok smrti utvrditi obdukcija.

Kako se saznaje od ronioca iz „Blu planet” ronilačkog centra u Dubrovniku koji je učestvovao u spasavanju našeg ronioca, Vladislav je u plićaku izgubio ravnotežu zbog jakog talasa i glavom udario u stenu.

Foto: Facebook

- Vladislav je predvodio tročlanu grupu, u kojoj su bili njegova devojka i drug sa svojom devojkom. Došli su automobilom beogradskih tablica. Poznavao je teren, jer je i ranije ronio u Dubrovniku. Bio je iskusan i dobro osposobljen. Doneli su svoju opremu i odlučili su da rone samostalno, uz obalu pored hotela. Ronili su oko sat vremena, na dubini od oko 10 metara. Međutim, Vladislav je prilikom izlaska iz mora zbog talasa izgubio balans i glavom udario u stenu. Kada je izronio, boce su mu bile na leđima, ali van vode. Digao se na noge u nameri da izađe napolje, ali je tada naišao jak talas i silovito ga odbacio. Pogrešio je što je izlazio u plićaku, jer je imao merdevine, kojima je sišao u more - tvrdi ronilac iz „Blu planeta”, koji je insistirao na anonimnosti, navodeći da su mu odmah pritrčali upomoć.

Foto: Wikipedia

- Bio je bez svesti kada smo ga kolege i ja izvukli iz mora. Pokušali smo reanimaciju, ali nije vredelo. Hitna pomoć je brzo stigla, ali mu, nažalost, nije bilo pomoći. Pretpostavlja se da je potiljkom udario o stenu i da je to bilo kobno - rekao je Dubrovčanin u telefonskom razgovoru.

Prijatelj stradalog ronioca kaže da je tehnička oprema koju je Vladislav nosio teška oko 50 kilograma.

Foto: Facebook

- Vladislav je nosio dve boce od po 17 kilograma i tehničku opremu sa regulatorima, koja je u celini teška oko 50 kilograma. Prilikom udara talasa čovek sa svom tom opremom leti kao ping-pong loptica i teško može da se održi na nogama. Moguće je da mu je posle udarca u stenu i gubljenja svesti ispao regulator iz usta i da se udavio u plićaku. Ne mogu još da poverujem da je Vladislav tek tako izgubio život. U nedelju sam čuo vest, ali sam se nadao da je u pitanju rekla-kazala i da to nije istina - rekao je prijatelj Vladislava, koji je često ronio sa njim.

#Dubrovnik

#Poginuli

#Ronilac

#Srbija

'