AKTUELNO

Da se rat kotorskih klanova - škaljarskog i kavačkog - ne smiruje, sudeći prema saznanjima istražitelja, potvrđuju i poslednja dva ubistva koja su se dogodila u Beogradu.

Istražitelji sumnjaju da su likvidacije Bojana Mirkovića u četvrtak u Belvilu i Aleksandra Šarca u oktobru u TC "Ušće", povezane s ratom klanova, te da su obojica bila bliska "škaljarcima". Od početka 2020, prema rečima našeg izvora, sukob dva klana poprimio je neslućene razmere, a od januara do danas ubijeno je 10 muškaraca širom Evrope.

- Godina je počela krvavo. U Beogradu je17. januara ubijen Marko Vuković, kum navodnog vođe kavačkog klana Radoja Zvicera. Dva dana kasnije, kako se sumnja, "kavčani" su uzvratili udarac i u Atini smaknuli Igora Dedovića, jednog od vođa škaljarskog klana, kao i njegovog saradnika Stevana Stamatovića - objašnjava izvor i nastavlja:

- U maju je u Kijevu pokušano ubistvo Radoja Zvicera, ali su atentatori omanuli, pa se on oporavio. U julu je usledio još jedan udarac za "škaljarce".

Foto: DETECTIVE-INFO.COM.UA

Na Krfu su izrešetani Damir Hadžić i Alan Kožar, koji su navodno učestvovali u organizaciji atentata na Zvicera. Kako naš izvor otkriva, rat se vodi do istrebljenja, pa su konkurenti, osim sa vođama i visokorangiranim članovima, počeli da se obračunavaju i sa nižerangiranim pripadnicima krimi-grupa.

- Ubijeni Šarac i Mirković su navodno sa nestalim Lazarom Vukićevićem i ubijenim Damirom Hadžićem nabavljali automobile za ubistva i pružali logistiku - kaže izvor iz istrage.

Foto: Kurir.rs/ANA PAUNKOVIĆ

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, rekao je "da je mafija povezana sa nekima iz države, kao i da je u pitanju veliki obračun krimi-grupa koji će država zaustaviti".

- Očigledno su se uzburkali duhovi posle pokušaja ubistva u Kijevu - rekao je Vučić prekjuče na konferenciji za medije. Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da nije novina da su organizovani kriminal i pojedine državne strukture povezani.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nije tajna da mafijaši finansiraju pojedine političare, policajce, sudije. U svetu kriminala se obrće veliki novac, koji mora da se opere - kaže Nikolić, dok Božidar Spasić, bivši operativac DB, smatra da mafija uglavnom sarađuje sa službenicima i funkcionerima na lokalu.

- Predsednici opština, lokalni policajci i političari od kriminalaca primaju poklone i mito za određene usluge. Kriminalci tako kupuju povoljnije placeve, benzinske pumpe, hotele, restorane i postaju legalni - kaže Spasić i objašnjava da je u sukob kotorskih klanova upletena i krvna osveta, kao i da se radi o pokretnim mafijašima.

- Raširili su se na više teritorija. Nisu stacionirani na jednom mestu, nego idu iz države u državu i svuda stvaraju svoje ogranke - rekao je on.

#Kavački klan

#Likvidacija

#Škaljarski klan