AKTUELNO

Beograd u po bela dana, često u Novom Beogradu, potresaju kriminalni obračuni i pucnjave.

Jedno ubistvo, jedan pokušaj ubistva i jedno "upozorenje" - po jednom mesečno u protekla tri meseca na javnim mestima u Srbiji - desili su se u danima vikenda. Da li je reč o novom "trendu" u obračunavanju?

Pokušaj ubistva koji se juče - u subotu, 17. oktobra - desio u podzemnoj garaži novobeogradskog tržnog centra "Ušće", treći je pokušaj atentata na člana kriminalne grupe "Pink Panter" Aleksandra Šarca (35). Januara 2019. godine likvidiran je njegov zet Nebojša M. (38), a meta napada zapravo je bio Šarac. U avgustu 2018. na kuću bivšeg košarkaša Vukašina Vuleta Avdalovića, Šarčevog prvog komšiju, bačena je bomba, zbog čega nije odbačena mogućnost da je bombaš omašio kuću.

Ipak, Šarac je juče pogođen sa dva hica u potiljak. Lekari su uspeli da ga reanimiraju i njegovo stanje je teško, a kako saznajemo, još uvek nije operisan. Na snimku nadzornih kamera zabeležen je beg napadača u crvenoj jakni, sa kačketom na glavi i hirurškom maskom. On je u begu odbacio pištolj kojim je zločin počinjen. Snimke je preuzela policija, a kako je tržni centar saopštio, rad je nesmetano nastavljen. Ipak, deo grada potom bio je praktično blokiran usled policijske akcije, nazvane "Vihor".

Foto: Tanjug Video

Prethodno, ubijen je Strahinja Stojanović (30) - u nedelju, 13. septembra - takođe na Novom Beogradu. Pod njegov džip postavljen je eksploziv koji je aktiviran u vožnji. Za ubistvo se sumnjiči ugostitelj iz Gradiške Milivoje Lovrenović (50) koji je identifikovan na osnovu tetovaža i ožiljaka zabeleženim na snimcima video-nadzora.

Ubistvo se desilo u Ulici Omladinskih brigada, nedaleko od autobuskog stajališta. Iako je to dodatno uznemirilo javnost, uz činjenicu da je nadomak mesta zločina bilo prolaznika, te da se eksplozija automobila u pokretu desila na otvorenom putu, u eksploziji nije bio stradao niko drugi do ubijenog. U vozilu je bio sa partnerkom Sonjom Suarez Gomez (45) iz Kolumbije, koja je zadobila lakše povrede.

Foto: Tanjug Video/Pink.rs

Oko tri sata iza ponoći 9. avgusta ove godine, automobil Valjevca G. N, svedoka u procesu koji se vodi protiv osumnjičenog narko bosa Darka Šarića, eksplodirao je ispred njegove porodične kuće u širem centru Valjeva. Auto je eksplodirao na parkingu i povređenih nije bilo. Kako je  sagovornik Telegrafa Zlatko Nikolić ranije kazao, u ova dva slučaja radilo se o "rukopisu crnogorske mafije", a kako smo letos preneli, sigurnosne kamere sa jednog od objekata u ulici zabeležile su maskiranog muškarca sa kapuljačom na glavi kako prilazi vozilu, ostavlja predmet na haubu i brzo se udaljava, da bi ubrzo potom odjeknula eksplozija koja je praktično probudila čitav kvart.

Advokat Ognjanović ubijen u subotu veče - dve godine ranije

Još jednan zločin na koji se javnost podsetila likvidacijom Strahinje Stojanovića bilo je ubistvo advokata Dragoslava Miše Ognjanovića. On je ubijen ispred zgrade u subotu uveče, 28. jula 2018. godine. Atentat se desio ponovo na Novom Beogradu, toga puta u Ulici Antifašističke borbe. Život mu je oduzet sa nekoliko hitaca, a u atentatu je ranjen i Ognjanovićev sin tada 26-godišnji Petar.

Pre tačno godinu dana objavljeno je kako bi hapšenje Velimira Simića, osumnjičenog za likvidaciju Gorana Mijatovića Mite sa Bežanije, moglo da pomogne policiji da rasvetli organizaciju ubistva poznatog beogradskog advokata. Međutim, nešto ranije, kada je Stojanović ubijen, mediji su podsetili da se spekulisalo o njegovoj povezanosti sa ubistvom Ognjanovića. Potom je o tome i Kolumbijka Suarez Gomez dala izjavu kod tužioca.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Sećam se da smo bili zajedno u Francuskoj kada je na srpskim portalima pročitao da ga povezuju sa ubistvom advokata Ognjanovića. Tada mi je ispričao i da je samo dve nedelje posle ubistva advokata pukim čudom preživeo eksploziju bombe. Bio je veoma uznemiren dok mi je to pričao. Rekao mi je da mu je tek kasnije postalo jasno zašto je neko hteo da ga digne u vazduh, ali da nema nikakve veze s ubistvom tog advokata - njene su navodne reči, preneli su mediji.

#Beograd

#Ubistva