AKTUELNO

Veoma čudne, uznemirujuće i neuobičajene situacije viđane su u danima posle pogibije gardista Vojske SCG Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića u vojnom objektu "Karaš" na Dedinju 5. oktobra 2004. godine. Misterija ubistva dva vojnika traje 16 godina, a dan danas nije razjašnjeno šta se dogodilo.

Jedna stvar je sigurna, a to je da je tragedija zataškavana. Samo zvanična verzija ubistva promenjena je nekoliko puta, a podsetimo da je Državna komisija na čelu sa Božom Prelevićem donela zaključak da je gardiste ubila treća osoba, a ovaj stav podelili su i stručnjaci američkog FBI.

I dopuna forenzičkog nalaza u „slučaju Topčider“, urađena 2016. godine nepobitno je pokazala da je vojnike Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića razoružala i ubila treća osoba! Dopunom nalaza Centra za forenzička ispitivanja u Novom Sadu iz decembra 2016, koji je radio 3D forenzičku analizu, odgovoreno je na pitanja i dileme o zaglavljivanju metka u pušci pokojnog Milovanovića i o čauri broj 23, koja je pogodila Jakovljevića. Odgovori ukazuju na to da su vojnici ubijeni.

Događaji u danima posle tragedije ukazali su na to da je mnoge pekla savest. Spas su tražili u alkoholu.

- Nekoliko dana posle pogibije vojnika u Topčideru desio se jedan neverovatan događaj. Naime, jedan tadašnji visoki vojni funkcioner bežao je policijskoj poteri, a bio je trešten pijan. Policija ga je pratila pod rotacijama, a on je velikom brzinom ušao u krug kasarne, koja je blizu Karaša. Pošto je umakao u vojni objekat, policija nije smela da uđe u vojnu teritoriju. Još sličnih događaja dešavalo se u 3,4 dana posle pogibije gardista. To samo može da ukaže na jedno - da je lokalne komandante pekla savest zbog stradanja gardista, a spas su potražili u alkoholu - rekao je Mladen Radulović urednik portala Kurir.rs.

Konstatovano je i to da su mnoge strukture, nažalost, iskoristile smrt dva vojnika kako bi napali Vojsku Srbije i urušili njen ugled. Nažalost, očigledno je to da su tadašnji političari naložili da se istraga zataška.

Takođe je ponovljena teorija da su stradali vojnici u objektu videli nekog od haških optuženika i ušli sa njima u sukob, ali i da se u objektu čuvala droga. Naime, samo tri metra od mesta ubistva gardista nalazi se ulaz u tajni tunel, koji vodi unutar objekta.

Foto: TV Pink Printscreen

Nenad Šipka, direktor Centra, kaže da njihova rekonstrukcija „matematički, naučno, stručno i pravno pokazuje da je vojnike ubila treća osoba“.

- Položaj čaure označene kao trag broj 23 ukazuje da ona nije mogla dospeti na mesto na kome je nađena da je vojnik Jakovljević pucao u sebe kratkim rafalom. Ona je mogla da dospe na tu poziciju jedino ako je treća osoba ispalila projektil. Takođe, barutne čestice nađene na Jakovljevićevoj uniformi ukazuju na to da je u njega pucano sa udaljenosti od 10 centimetara do jednog metra - kaže Šipka.

Dopunski nalaz se bavio i do sada neobjavljivanim tragovima nađenim oko tela pokojnog gardiste Dražena Milovanovića, a Šipka objašnjava da se može zaključiti da je treća osoba inscenirala čaure koje su nađene oko tela. Prema zvaničnoj rekonstrukciji vojne istrage, Milovanović uzima pušku koja je pored njega i kratkim rafalima puca u vazduh, dozivajući u pomoć, sve dok puška ne zakoči i dok se čaura ne zaglavi u cevi, posle čega ispušta pušku iz ruku. Puška je nameštena za pojedinačnu paljbu. Šipka postavlja pitanje kako je onda moguće da je Milovanović prethodno iz puške pucao rafalnom paljbom.

- Puška je zatečena sa čaurom u cevi i metkom u okviru puške. Pored Milovanovićevog tela nađena su dva okvira - jedan sa 30 metaka, jedan sa 15. Prema navedenom, vojnik Milovanović puca kratkim rafalima i ispaljuje 13 metaka, vadi okvir sa 17 metaka, vadi dva metka iz tog okvira i prebacuje ih u prazan okvir, vraća u pušku okvir sa dva metka, ispaljuje jedan metak iz okvira, čaura mu se zaglavljuje, vraća regulator paljbe na pojedinačno i ispušta pušku. I to sve radi smrtno ranjen. To je nemoguće - tvrdi Šipka i dodaje da je Milovanović pogođen u kičmu i ruku i da sa takvim povredama nije mogao ni da puca, ni da menja okvire.

#Gardisti

#Topčider

#Ubistvo