AKTUELNO

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu vodi postupak protiv dvojice lekara sa Dečije univerzitetske klinike u Tiršovoj - Đorđa Topličića i Siniše Dučića.

Istraga o smrti dečaka Aleksandra Adamovića (4) iz sela Županjac kod Lazarevca, koji je dobio sepsu nakon preloma ruke i potom preminuo vodi se već nekoliko meseci.

Lekari iz bolnice u "Tiršovoj" su osumnjičeni za teško delo protiv zdravlja, a na ispitivanju u tužilaštvu su se branili ćutanjem.

Siniša Dučić je hirurg ortoped i poslednje tri godine zamenik generalnog direktora bolnice, a doktor Đorđe Topličić je lekar na specijalizaciji u Tiršovoj.

Kada je dečak preminuo krajem novembra prošle godine, policija je na zahtev tužilaštva dostavila kompletnu medicinsku dokumentaciju o tome kako je četvorogodišnji Aleksandar lečen.

Nakon sprovedene predistrage, tužilaštvo je u aprilu pokrenulo postupak protiv dvojice doktora Topličića i Dučića.

U istrazi će sredinom novembra biti saslušano nekoliko svedoka, kao i roditelji dečaka, Dragana i Dejan Ademović.

Takođe, Tužilaštvo će naložiti i da se uradi medicinsko veštačenje kako bi se utvrdilo da li je Aleksandar adekvatno lečen i šta je prouzrokovalo smrt.

- Poslao sam molbu u Republičko tužilaštvo (RJT) da se slučaj delegira u nadležno tužilaštvo. Međutim, onio su ga prosledili Apelacionom tužilaštvu u Novom Sadu, što mi je potpuno nejasno. Iskreno, mislim da u RJT imaju problema sa geografijom, jer novosadska tužilaštva, kao što vidite, nemaju veze sa ovim slučajem - navodi advokat porodice Ademović, Milan Lazarević.

U Dečijoj univerzitetskoj klinici u Tiršovoj nisu smeli da komentarišu ovaj slučaj jer je postupak koji se vodi pred nadležnim tužilaštvom u toku.

Roditelji dečaka su protiv Dečije bolnice u Tiršovoj podneli privatnu tužbu.

Aleksandar Adamović (4) iz Županjca kod Lazarevca, preminuo je krajem 2015. nakon što su ga u bolnici u Tiršovoj otpustili s konstatacijom da je nagnječio lakat.

Roditelji dečaka su u tužilaštvu dobili obdukcioni nalaz, kojim je ustanovljeno da Aleksandar uopšte nije imao prelom lakta, kako mu je to nakon rendgenskog snimanja u bolnici dijagnostifikovano.

Pošto se okliznuo u dvorištu i pao, samo je nagnječio lakat, pokazala je obdukcija.

Kako nam je ispričao njegov otac Dejan, u bolnici u "Tiršovoj" mu je cela ruka stavljena u gips, koji je previše stegnut. Aleksandar je dobio zagušenje krvi i na kraju trovanje.

Četvrto jutro posle pada dobio je visoku temperaturu i preminuo u kolima na putu do doma zdravlja u Lazarevcu.

Dan pre toga bio je na kontroli u bolnici u Tiršovoj, gde mu je ruka ponovo snimana bez skidanja gipsa i gde je roditeljima rečeno da je sve u redu.

Obdukcija je kasnije utvrdila da je Aleksandar dobio sepsu i da se bakterija koja je izaziva proširila na pluća. Ustanovljeno je i da je dečak bio generalno zdrav i da je sve ostalo bilo u redu.

S. M.

'