AKTUELNO

Ferdi Jašari, otac koji je nasmrt pretukao ćerku, osuđen je na 14 godina zatvora i to jer je osuđen za nanošenje teških telesnih povreda, a ne za teško obustvo za šta je bio optužen i za šta je predviđena kazna zatvora do 40 godina!

Presudu je 28. jula izrekao i objavio Viši sud u Beogradu, a Jašari je osuđen za nanošenje teških telesnih povreda, a ne za teško ubistvo za šta je bio optužen, za koje je predviđena kazna zatvora do 40 godina.

- Više javno tužilaštvo je i u završnoj reči ostalo pri kvalifikaciji iz optužnice, a to je teško ubistvo - rekla je Irena Bjeloš, portparol Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

S druge strane, u Višem sudu su naveli da Jašari jeste osuđen za "teške telesne povrede", a ne za teško ubistvo.

- Sud je slobodan i pravo je sudije da izmeni kvalifikaciju krivičnog dela na osnovu činjeničnog stanja - naveli su u Višem sudu.

Zašto je sud izmenio krivično delo i iz najtežeg prebacio u lakše, a samim tim i manju zatvorsku kaznu, i koji su to dokazin koji su uticali na takvu odluku, nije poznato. Nesumnjivo je mešutim da tužilaštvo, kao i Jašarijev branilac imaju pravo na žalbu, o kojoj je će odlučivati Apelacioni sud.

- Priznajem, jesam kriv, ali nisam hteo to da uradim. Mnogo mi je žao. To ću doživotno pamtiti - rekao je Jašari na suđenju i zatražio blagu kaznu jer "ima porodicu i želi da živi normalno".

O kobnom danu ispričao je da je bio pod dejstvom alkohola i marihuane, kao i da je dete udarao rukama po glavi i telu, jer je plakalo. U toku noći majka je odnela bebu u KBC Zemun sa teškim povredama, od kojih je preminula u ranim jutarnjim satima.

On je pred sudom opisao kako je došlo do jezivog zločina koji je šokirao Srbiju.

- Kada je beba počela da plače, ja sam je uzeo da je smirim. Počeo sam da je ljuljam, međutim, onda sam izgubio kontrolu pa sam je otvorenom šakom udario po butini, a posle i dva puta pesnicom u predelu glave - rekao je Jašari i naveo da se to dogodilo kada je njegova supruga Milena bila u prodavnici jer ju je on poslao da kupi sok i grickalice za decu.

Nije mogao da objasnio zašto mu je ćerkica bila kriva, već je pokušao je da se "vadi" da je "imao mnogo problema", svađao sa komšijom i imao dugove i ponovio da je "popio pivo i pušio džoint".

I ranije maltretirao ukućane

Jašari je od punoletstva do zločina ispoljavao agresiju prema partnerki i članovima porodice. U avgustu 2017. godine uhapšen je nakon što je napao nevenčanu suprugu. Bio je u pritvoru a problemi u istrazi nastali su nakon svedočenja oštećene, koja je najpre rekla da se Feridom ne živi od 2014. kada je od njega pobegla zbog agresivnog ponašanja. Dete je pre toga dobila sa drugim muškarcem. Uprkos tome što se ona nije pridružila krivičnom gonjenju, sud je osudio Jašarija, ali samo na uslovnu kaznu - četiri meseca zatvora u koji neće otići osim ako ne isto delo ne ponovi u roku provere od godinu dana.

#Ferdi Jašari

#Smrt

#Ubistvo

#ćerka