AKTUELNO

Specijalni sud u Beogradu osudio je zbog zloupotrebe položaja Miljka Živojinovića, sina glumca Velimira Bate Živojinovića, na četiri godine zatvora, Anđelka Bitevića na četiri i po godine, a Milivoja Mirkovića i Ljubišu Mitića na po dve godine zatvora.

Sud je, nakon ponovljenog suđenja, oslobodio nekadašnjeg predsednika Trgovinskog suda u Beogradu Gorana Kljajevića svih optužbi za zloupotrebe sa preduzećima u stečaju u slučaju poznatom kao "stečajna mafija" koji je pokrenut pre 11 godina. Prvom prvostepenom presudom Kljajević je bio osuđen na šest i po godina zatvora. Optužbi su oslobođena još četvorica optuženih u tom slučaju među kojima je i vlasnik više preduzeća Sekula Pjevčević, a četvorica su osuđena na zatvorske i novčane kazne.

Na ovu presudu postoji pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, koji je prvu presudu ukinuo u decembru 2015. i naložio ponavljanje suđenja. Ovaj postupak je pokrenut pre 11 godina, u aprilu 2006. hapšenjem nekih okrivljenih, a posle je više puta proširena istraga.

Miljko Živojinović je presudom obavezan da oštećenom GP "Rad" u stečaju plati na ime imovinsko-pravnog zahteva iznos od 12.229.190.12 dinara, u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti presude. Biteviću je izrečena i novčana kazna od 800.000 dinara, koju je dužan da plati u roku od 30 dana od dana pravnosnažnosti presude. Istom presudom, sud je oslobodio od optužbe pored Kljajevića i Pijevčevića i Zorana Jovanovića, Radisava Jocovića, Srboljuba Spasića.

Kljajeviću je suđenje ponovljeno po optužbama za zloupotrebe u vezi sa "Poštanskom štedionicom", "C marketom" i GP "Rad", kojih je sada oslobođen. Pojedine optužbe protiv nekih okrviljenih su odlukom Apelacionog suda pre dve godine pravosnažno odbijene zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja. Pravosnažnom odlukom Apelacionog suda 2015. godine Kljajević, Nemanja Jolović i Sekula Pjevčević oslobođeni su od optužbe da su od 2003. godine do 2006. godine, u Beogradu, izvršili krivično delo zločinačko udruživanje, odnosno da su delovali kao organizovana kriminalna grupa.

#Presuda

#Velimir Bata Živojinović

'